Megszületett az első egri aszú
Igen, jól olvassák. Bár természetesen hivatalosan nem hívhatják így, attól a tény még tény.
Ifjabb Lőrincz György saját készítésű bora, az Ajándék névre hallgató Egri Késői Szüret Superior 2015 Eger első 6 puttonyos aszú kategóriájú édes bora.
Volt nemrég a St. Andrea Wine & Gourmet Barban egy borbemutató, ott debütált ez a különleges tétel. A Magyar Konyha így számolt be a bor születéséről:
„A kora őszi betakarítás során a Hangács dűlő Hárslevelűjének nagyját kint hagyták és novemberig felé se néztek, a hónap közepére azonban a komplett ültetvény beaszúsodott.
A fiatal borász a laboreredményt megküldte tokaji tanító mesterének, aki aki másnap személyesen meg is jelent Egerben, hogy leellenőrizze a hihetetlennek tűnő számokat. Szepsy István mellett másik három keresztapa, Áts Károly, Balassa István és Szilágyi László is végigkísérte az első egri édes késői szüretelésű bor születését. Ifj. Lőrincz György a négy szakvéleményből szemezgetve, összegyúrva alakította saját eljárását. A 300 liter kinyerése a türelem és az alázat játéka volt: saját kezűleg, 10 órán keresztül préselte az arany cseppeket egy kis kosaras víznyomásos préssel.
Az eredmény egyedülálló, a csodálatos nedű méltó csomagolást kapott, az aszúbort egyedi, 0,375 l űrmértékű kristály esszencia üvegbe palackozták. 691 palack készült összesen Eger első édes késői szüretelésű borából."