Megszületett az első egri aszú

2017. 11. 26., 15:15
Borok
8248
By

Igen, jól olvassák. Bár természetesen hivatalosan nem hívhatják így, attól a tény még tény.

Ifjabb Lőrincz György saját készítésű bora, az Ajándék névre hallgató Egri Késői Szüret Superior 2015 Eger első 6 puttonyos aszú kategóriájú édes bora.

Volt nemrég a St. Andrea Wine & Gourmet Barban egy borbemutató, ott debütált ez a különleges tétel. A Magyar Konyha így számolt be a bor születéséről:

„A kora őszi betakarítás során a Hangács dűlő Hárslevelűjének nagyját kint hagyták és novemberig felé se néztek, a hónap közepére azonban a komplett ültetvény beaszúsodott.

A fiatal borász a laboreredményt megküldte tokaji tanító mesterének, aki aki másnap személyesen meg is jelent Egerben, hogy leellenőrizze a hihetetlennek tűnő számokat. Szepsy István mellett másik három keresztapa, Áts Károly, Balassa István és Szilágyi László is végigkísérte az első egri édes késői szüretelésű bor születését. Ifj. Lőrincz György a négy szakvéleményből szemezgetve, összegyúrva alakította saját eljárását. A 300 liter kinyerése a türelem és az alázat játéka volt: saját kezűleg, 10 órán keresztül préselte az arany cseppeket egy kis kosaras víznyomásos préssel.

Az eredmény egyedülálló, a csodálatos nedű méltó csomagolást kapott, az aszúbort egyedi, 0,375 l űrmértékű kristály esszencia üvegbe palackozták.  691 palack készült összesen Eger első édes késői szüretelésű borából."