Most kell Füreden bort kóstolni

2018. 08. 26., 10:18
Borok
6827
By

Még egy hétig, azaz szeptember 3-ig tartanak a balatonfüredi borhetek.

Most, hogy vége a nyaralók inváziójának, nyugodtabb körülmények között lehet bóklászni a Tagore sétányon, a boros standok között.

De ahogy a nagy könyvben meg van írva, a bornak először meg kell ágyazni. Mázli, hogy Füred legjobb étterme, a Bistro Sparhelt kitelepült a sétányra.

Így azok is képet alkothatnak az igényes gasztronómiáról, akik még sosem kóstolták a fiatal, tehetséges séf, Elek Balázs főztjét.

A Sparhelt street foodban is élen jár. Bizonyítja ezt az interaktívan összeállítható Sparhelt burger, a kimchis majonézzel, egyedi fűszerekkel és házi csalamádéval körített csodás pontyburger.

A Sparhelt büfében a sültkolbász és a véreshurka is egyedi. De ha csak egyet kóstolnak, mi a pontyburgerre szavazunk, mert ahhoz speciel remekül illenek az itt következő borok.

Borászatokból szép a felhozatal. Számunkra ez a három volt a legemlékezetesebb.

Béla és Bandi

Fodor Béla és András balatonszőlősi borászata az elmúlt 10 év alatt népszerű branddé nőtte ki magát.

Csavarzáras, reduktív, friss, zamatos boraik a trendi traktoros logóval a borfogyasztók széles rétegeit szólították meg.

Kezdő borrajongóknak kályha, de egy veterán borbárót sem sértünk meg azzal, ha Béla és Bandi valamelyik palackját nyomjuk a kezébe.

A Tagore sétányon 2017-es olaszrizlingjüket, Balaton-házasításukat és gyöngyözőborukat ajánljuk.

Thetis birtok

A Balatonfüred-Csopaki borvidék talán legfiatalabb borászata a Thetis birtok. Nevét a görög tengeristennőről kapta, nyilvánvaló utalás a magyar tenger borvidékre gyakorolt meghatározó szerepére.

Balatonfüreden a Bocsár-dűlőben, korszerű technológiával készülnek a borok, de valójában a balatonszőlősi Hajagos-dűlő a legértékesebb területük.

A szortiment jelenleg alapvetően fehérborokból és egy vörösborból (merlot) áll. 10 hektáron dolgoznak: zenit, olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, furmint és nektár értő kezekben van.

Boraik frissek, zamatosak, a hely szellemének megfelelően ásványosak. Még az út elején járnak, de pár tételük máris érmet szerzett a Vinagora borversenyen.

Zelna borászat

Kedves, fiatal pár, Lukács Lilla és Barabás Barna szintén fiatal (2014-es alapítású) balatonfüredi borászata. Bár a széles szortiment alapvetően fehérborokra épül, ők erősen gyúrnak a vörösökre is.

Mi főleg az olaszrizlingjeikre voltunk kíváncsiak. Na, azokat tényleg érdemes végigrágni az alaptól a dűlős tételekig. 

Csodás illatok, karakteres zamatok, az ásványosság erőteljesen megjelenik, miközben a borok semmit sem veszítenek légies eleganciájukból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A Tagore sétány újra tele van borral

A kategória további hírei