Most kell Füreden bort kóstolni
Még egy hétig, azaz szeptember 3-ig tartanak a balatonfüredi borhetek.
Most, hogy vége a nyaralók inváziójának, nyugodtabb körülmények között lehet bóklászni a Tagore sétányon, a boros standok között.
De ahogy a nagy könyvben meg van írva, a bornak először meg kell ágyazni. Mázli, hogy Füred legjobb étterme, a Bistro Sparhelt kitelepült a sétányra.
Így azok is képet alkothatnak az igényes gasztronómiáról, akik még sosem kóstolták a fiatal, tehetséges séf, Elek Balázs főztjét.
A Sparhelt street foodban is élen jár. Bizonyítja ezt az interaktívan összeállítható Sparhelt burger, a kimchis majonézzel, egyedi fűszerekkel és házi csalamádéval körített csodás pontyburger.
A Sparhelt büfében a sültkolbász és a véreshurka is egyedi. De ha csak egyet kóstolnak, mi a pontyburgerre szavazunk, mert ahhoz speciel remekül illenek az itt következő borok.
Borászatokból szép a felhozatal. Számunkra ez a három volt a legemlékezetesebb.
Fodor Béla és András balatonszőlősi borászata az elmúlt 10 év alatt népszerű branddé nőtte ki magát.
Csavarzáras, reduktív, friss, zamatos boraik a trendi traktoros logóval a borfogyasztók széles rétegeit szólították meg.
Kezdő borrajongóknak kályha, de egy veterán borbárót sem sértünk meg azzal, ha Béla és Bandi valamelyik palackját nyomjuk a kezébe.
A Tagore sétányon 2017-es olaszrizlingjüket, Balaton-házasításukat és gyöngyözőborukat ajánljuk.
A Balatonfüred-Csopaki borvidék talán legfiatalabb borászata a Thetis birtok. Nevét a görög tengeristennőről kapta, nyilvánvaló utalás a magyar tenger borvidékre gyakorolt meghatározó szerepére.
Balatonfüreden a Bocsár-dűlőben, korszerű technológiával készülnek a borok, de valójában a balatonszőlősi Hajagos-dűlő a legértékesebb területük.
A szortiment jelenleg alapvetően fehérborokból és egy vörösborból (merlot) áll. 10 hektáron dolgoznak: zenit, olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, furmint és nektár értő kezekben van.
Boraik frissek, zamatosak, a hely szellemének megfelelően ásványosak. Még az út elején járnak, de pár tételük máris érmet szerzett a Vinagora borversenyen.
Kedves, fiatal pár, Lukács Lilla és Barabás Barna szintén fiatal (2014-es alapítású) balatonfüredi borászata. Bár a széles szortiment alapvetően fehérborokra épül, ők erősen gyúrnak a vörösökre is.
Mi főleg az olaszrizlingjeikre voltunk kíváncsiak. Na, azokat tényleg érdemes végigrágni az alaptól a dűlős tételekig.
Csodás illatok, karakteres zamatok, az ásványosság erőteljesen megjelenik, miközben a borok semmit sem veszítenek légies eleganciájukból.
KAPCSOLÓDÓ CIKK