Nekünk még mindig ez a legszebb magyar pinot noir

2020. 07. 15., 19:45
Borok
4091
By

Megérteni a pinot noirt? Lehetetlen.

Abban sem vagyunk biztosak, hogy Burgundián kívül érdemes vele foglalkozni.

Ennek ellenére időről időre találkozunk a hazai felhozatalban is emlékezetes tételekkel. Először Bott Frigyes 2017-es Pinot Noirjára kaptuk fel a fejünket, most a 2019-ese vágott fejbe.

Igaz, hogy Szlovákiában készül, hiszen a Duna és a Garam kék szalagja között fekvő muzslai borvidékről származik, de azért Bott Frigyes borait nyugodtan nevezhetjük magyarnak (mindenféle politikai felhang nélkül).

Megjegyzem, stílusa és letisztultsága szerintem leginkább az osztrákokéhoz áll közelebb.

A Bortársaságtól tudjuk, hogy készült:

„A kádba először egészben taposott fürtök kerültek, rájuk érintetlen, makkegészséges és érett egész fürtöket, majd a kád tetejére kíméletesen bogyózott szemeket tett a borász. Így erjedt ki a biodinamikusan termelt szőlő saját élesztőivel, spontán, minimális csömöszöléssel. Hosszú időt, 3,5 hetet töltött kádon, ahonnan a friss bor a kosaras prés után kén nélkül, 8 hónapra 500 literes hordókba került.”

Koncentrált, intenzív piros bogyós gyümölcsösség az illatban egy kis puncsos felhanggal, mediterrán zöld fűszerekkel, melegséggel és hűvösséggel egyszerre. De a 2017-eshez képest ez mindenképpen melegebb karakterű.

Ízben fokozódik a gyümölcsösség, de ott figyelnek a finom savak, a diszkrét ásványosság és a még diszkrétebb, intelligens hordójegyek.

Törékeny elegancia, írják a Bortársaság honlapján. Ennél jobban mi sem jellemezhetnénk.