Óriási tokaji siker az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen

2021. 04. 20., 16:00
gasztronómia
2668
By

A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen nagyra a világ szakértőiből álló zsűri, amelyek közül az egyiket a tokaji borvidék hozta el – írja a Gusto.

Dr. Demeter Endre szőlész-borász a díjról elmondta, igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri és minták közt állt helyt a tétel. 

Oroszország és Eurázsia láthatóan újra felfedezi és megkedveli a csúcs tokaji borokat, ugyanakkor a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani.

A regisztrált bioművelést folytató pincészet csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről az aszúbort.

Ez 2013-ban 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban.

Ez a bor Angliában és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része export, elsősorban csúcséttermek és borklubok kínálatában található meg világszerte.