A világ legrangosabb versenyén kapott aranyérmet a Sauska birtok Tokaj pezsgője

2021. 10. 29., 17:08
Buborékláz
7318
By Gusto

Minden eddiginél több arany- és ezüstérmet osztottak ki a világ legnagyobb, legrangosabb pezsgőversenyén. 

A Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC) versenyen idén 19 ország között összesen 139 arany- és 268 ezüstérmet osztottak ki. A zsűrinek Márkus György személyében magyar tagja is volt.

A Sauska birtok 45% furmint, 35% hárslevelű és 20% chardonnay házasításával készült Brut pezsgője aranyat, a pincészet Rosé Brut pezsgője ezüstérmet kapott.

Idén a Kreinbacher Birtok pezsgői közül egyik sem kapott aranyat, ezüstöt viszont 4 pezsgője zsebelt be: Brut Classic, Extra Dry Magnum 2017, Prestige Brut Magnum 2016 és Rosé Brut Magnum 2016.

A teljes listát itt böngészheti.

Korábbi kóstolási jegyzetünk: Sauska Brut

A Sauska Brut valahol a champagne és a prosecco között egyensúlyoz. Szerkezetében is könnyebb, áttetszőbb egy champagne-nál. És a toast-aromák sem olyan direktek. Aromákban amúgy rendkívül gazdag: citrus, lime, menta, őszibarack, zöldalma versenyez a pohárban.

Az alapanyag a Medve-, Birsalmás-, Úrágya- és Istenhegy-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről származik.

Egész fürtös préselés, reserve bor hozzáadása, 10 gramm / liter dosage és több mint 15 hónap palackos érlelés. Mind egy-egy fontos momentuma az artisztikus élménynek.

A sav-cukor arány példaértékű, lecsengésben a citrusok harangoznak.