Champagne mindig tartogat nagy meglepetéseket

2020. 01. 21., 17:44
Buborékláz
3965
By

A hét pezsgője: Paul Bara Brut Réserve.

A valaha tapasztalt legfinomabb pezsgés. Olyannyira láthatatlanok a buborékok, hogy mire a szánkhoz emeljük, krémes, nagy fehérbor terül szét a pohárban.

Krémes, légies, elegáns, nemes minden procikája.

Illatában egzotikus gyümölcsöké, leginkább citrusféléké a főszerep.

Az ízképet is alapvetően a citrusfélék határozzák meg: lime, citrom, mandarin, bergamot, grapefruit. Az élesztős-toast jegyek finoman háttérben maradnak, olykor fel-felvillannak, de minden ropogós korty végén a citrusoké az utolsó szó.

Legemlékezetesebb benne a hallatlanul finom, selymes-krémes szerkezet.

Nem véletlen, hogy a Wine Advocate 91 pontra értékelte.

80 % pinot noir és 20 % chardonnay házasítása, az érlelés messze a kötelező 15 hónapon túl, 3-4 éven át tart.

A Paul Bara pezsgőmestere amúgy Christian Forget, aki évek óta a somlói Kreinbacher pezsgők mentora.

A Barák 1833-ban telepedtek le Bouzy városában, a grand cru besorolású pinot noir termőhelyen. A családi birtok generációról generációra öröklődött, jelenleg évi 100 000 palack champagne-t készítenek.

A Paul Barát a legjobb nevű termelők között tartják számon, boraik elkészítéséhez kizárólag saját 11 hektárjukról, elsőrangú dűlőkből szüretelnek. A házasításokban a pinot noir mellett a chardonnay is helyet kap, míg pinot meunier-t egyetlen boruk sem tartalmaz.

Cuvée-ik elkészítésekor céljuk, hogy a termőhely minőségét és jellemzőit minél inkább kifejezzék. Ezért csak a legtisztább, első mustszakaszt használják, almasavbontást nem végeznek. Pezsgőiket legalább 3-4 éven át érlelik.