Erre a magyar ciderre büszkék lehetünk

2021. 06. 04., 09:26
Buborékláz
23609

Nem bor, nem sör, még csak nem is pezsgő, mégis remek nyári alkoholos szomjoltó. Mi az?  Magyarországon valószínűleg kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. Pedig a válasz Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: cider! Mostantól ennek a szónak nálunk is komoly jelentése van.

„Almanemzet vagyunk. Tele vannak a kertek, ültetvények ezzel a lédús gyümölccsel, a gazdák pedig arra panaszkodnak, hogy nem tudják eladni megfelelő áron a termelt mennyiséget. Szeretnénk jó szereplői lenni ennek a történetnek, folyamatosan kóstolunk, új termelőket látogatunk és izgalmas klónokkal kísérletezünk. Megpróbáljuk megteremteni az itthoni ciderkultúrát.” 

Ezt Haberl Dániel nyilatkozta, aki édesapjával Etyeken komoly cider borászatot visz. 

Eddigi tételeik is fantasztikusak voltak, de most végre megalkották az első magyar, tradicionális pezsgőeljárással készült, palackban erjesztett ciderüket. 

Jonagold és jonagored fajták küvéje. Fél év tartályos érlelés után 9 hónap hordós érlelést kapott, majd palackba töltötték és több mint másfél évig érlelték.

Az eredmény fantasztikus, oda lehet tenni a bretagne-i, pezsgős eljárással készített ciderek mellé.

Csodás arany szín, apró buborékok, és brutálisan intenzív, koncentrált almaillat az első benyomás.

Az illatával nem lehet betelni. Sokkal frissebb, virágosabb, vitálisabb egyébként, mint a francia cidereké, oxidáltságnak nyoma sincs. 

A korty krémes, elegáns és csontszáraz, akár egy brut nature pezsgő.

Az íz pazar, cseppfolyós alma finom savakkal, fehér virágokkal, csipet fahéjjal. 

Le a kalappal a Budaprés előtt!