Tokajban a pezsgőé lehet a jövő

2019. 06. 16., 19:23
Buborékláz
5719
By

Hogy 25 év kóstolási tapasztalata nem múlik el nyomtalanul, abban megerősített a Radovin borkereskedés tulaja, Radosevics Radován is, amikor a Tokajban rejlő lehetőségekről beszélgettünk.

Idézem:

RR: Az ottani fajtákból főleg pezsgőt, habzóbort és természetesen az utánozhatatlan édeset készíteném. Ahogy Kreinbacherék csinálták Somlón. Importáljanak Champagne-ból két borászt, ne féljenek technológiát tanulni a külföldiektől, az egyedi talaj és az alapanyag már megvan hozzá.

Kép forrása: Magyar Narancs / Sióréti Gábor

MN: Azért ha most itt ülne néhány tokaji borász, lehet, hogy meglincselnének. Habzóbort bárhol lehet készíteni, Tokajnak sokkal egyedibb sajátosságai vannak ennél, nem gondolod?

RR: Tokaji habzóbort nem lehet bárhol készíteni. Életem meghatározó élménye Demeter Endre első, La Perla Frizzante gyöngyözőbora. És nemrég kóstoltam Sauska tokaji pezsgőjét. Fantasztikus.

Sauska Brut pezsgője Radovánt igazolja. Amúgy Sauskáék beszélgetésünk óta pezsgőben is egyre jobbak.

Brut pezsgőjük Kreinbacherék pezsgői mellett a legnagyobb kedvencem. 

Nekik köszönhetően ma már tényleg van értelme a magyar pezsgő szókapcsolatnak. Hát még illata, íze!

2015-ben már tudatosan fehér pezsgőnek szüreteltük, rengeteget kóstoltuk. Amikor év végén már jobban mutatják magukat az addig pihenő borok, újra kóstoljuk, előházasítjuk. Január-februárban jött a végső házasítás, a furmint-hárs-chardonnay trióra szavazott a csapat. A másoderjedés után, 16 hónap seprőn érlelést követően is újra indult a kóstoló: ekkor döntöttünk a likőrözésről. Élmény volt elkészíteni, kóstolni, kísérletezni” – mondja Rakaczki Gábor borász.

Az alapanyag a Medve-, Birsalmás-, Úrágya- és Istenhegy-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről származik.

Egész fürtös préselés, reserve bor hozzáadása, 10 gramm / liter dosage és több mint 15 hónap palackos érlelés. Mind egy-egy fontos momentuma az artisztikus élménynek.

A sav-cukor arány példaértékű, lecsengésben a citrusok harangoznak.

Illatában champagne-allúziók, anélkül, hogy utánozni akarná. A furmint túlsúlya amúgy ebben a konstellációban a legnemesebb proseccót is behozza a képbe.

A Sauska Brut valahol a champagne és a prosecco között egyensúlyoz. Ettől a nyári kánikulába is könnyebben fogyasztható esténként spárgához, salátához, grillsajthoz vagy grillhúsokhoz.

Szerkezetében is könnyebb, áttetszőbb egy champagne-nál. És a toast-aromák sem olyan direktek.

Aromákban amúgy rendkívül gazdag: citrus, lime, menta, őszibarack, zöldalma versenyez a pohárban.

Nem utolsó szempont, ha belegondolunk, hogy egyetlen palack Veuve Clicquot Brut-ért 16 450 forintot kellene adnunk. Ennyi pénzért 4 palack Sauska Brut pezsgőt kapunk.

És ma már ebben a viszonylatban azt se kell mondanunk, hogy „kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”.

Mert a Sauska Brut nagyon ott van a szeren, kedves Virág elvtárs!