Új életet kezdtek a Gere Fricik

2019. 05. 29., 19:28
Buborékláz
3938
By

A 2010-es évjárat a vörösborok szempontjából sok kihívást tartogatott, viszont Gere Attila ekkor készített először gyöngyözőbort.

Az olasz frizzantékhoz hasonló stílus lebegett a szeme előtt, és a Frici nevet is ennek a családban kitalált becézése adta. Reduktív technológiával készülnek az alapborok, majd szén-dioxidot adnak hozzá, és egy szűrőt is alkalmaznak, hogy a durva buborékok szétrobbanjanak, és krémes, de mégis élénk textúra alakuljon ki.

A Rosé Frici házasításában a menoir intenzívebb virágos, rózsás, rózsaborsos karakterét a merlot kedves gyümölcsössége szépen kiegészíti.

A Fehér Fricinél is lényeges, hogy ne legyen nagyon illatos, ne legyen túlzó benne se a királyleányka, se a muscat ottonel, a többi szőlőfajtával együtt a kedves karakter mellett megőrizze az eleganciáját is.

Nemrég új arculatot kaptak a Fricik.

Ehhez a megújuláshoz kapcsolódik a FriciSpritz ötlete is. A Gere család Koroknai Klárához fordult, aki londoni és New York-i tapasztalatszerzés után itthon szaktanácsadással foglalkozik nagy italmárkák részére.

Ő segített kitalálni több friss, akár otthon is könnyen elkészíthető italt, tele zamatos gyümölcsökkel és illatos zöldfűszerekkel. Hatféle spritzet alkotott meg, de bárki ízlése szerint tudja variálni a hozzávalókat, új és új ízeket hozva ezzel létre.

Az epres mellett van körtés-zsályás, málnás-bazsalikomos, uborkás-bodzás, kivis-mentás és az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös recept is, ez utóbbit naranccsal és bazsalikommal bolondítják meg.

A nyári Gere Jazzen az igazi funky életérzés fog visszaköszönni a villányi szőlősorok mellől, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett a Gere Frici és a belőle készülő, itt debütáló FriciSpritzek biztosítják a pezsgést, amik a nyári melegben a fröccs alternatívájaként is fogyaszthatóak.

(fotók: Surányi Miklós / Unger and Partners)