Hogyan éli túl a vendéglátás a vírushelyzetet?

2020. 11. 25., 17:02
Gourmet
6277
By

A vírushelyzet egyik legnagyobb vesztese a vendéglátás. Most induló villáminterjú-sorozatunkban éttermeseket kérdezünk arról, milyen túlélési stratégiában gondolkodnak. Elsőként a veszprémi Gusto13 üzletvezetőjét, Szakál Bálintot faggattuk.

Hogyan éltétek túl a tavaszi vírushelyzetet?

A tavaszra nagyon készültünk. Szerencsére sikerült az összes kollégát megtartani. Így az újranyitáskor könnyű dolgunk volt. Május 4-én jelent meg a közlönyben, hogy újra kinyithatnak a teraszok, mi 6-án már fogadtuk a vendégeket.

A csapat

Minden biztonsági intézkedést betartva működtünk. Az egész nyár nagyon erős volt, de még az ősz is rávert az előző évre. Pörgött úgy, hogy nem volt céges asztal és szinte a nullával volt egyenlő a külföldi turizmus. Az emberek szó szerint ki voltak éhezve a vendéglátásra. 

Szakál Bálint üzletvezető

Ehhez képest hogy élitek meg az újbóli bezárást?

Az utolsó nyitvatartási napunk a legerősebb nyári napunkra emlékeztetett.

Mi a stratégia az elkövetkező bő egy hónapra?

Elvileg ugyanaz, mint tavasszal. Megtartunk mindenkit és várjuk, mikor indul újra az élet.

Házhoz szállításban nem gondolkodtok?

A mi ételeink szerintem nem olyanok, amiket házhoz lehet szállítani.

És a pizzátok? Az is abszolút versenyképes.

Hiszek abban, hogy a mi fogásaink, beleértve a tényleg remek pizzáinkat is a maguk frissességében itt és most élvezhetők maximálisan. A kiszállítással járó macera mindenképpen a minőség rovására megy, ezért ebbe nem szeretnénk belemenni.

Másrészt meg az úgynevezett torta nem lett nagyobb, maximum több, egyre vékonyabb szeletre vágjuk. Veszprém kis város, és mivel most mindenki kiszállításban gondolkodik, szerintem ennyit nem tud eltartani.

Reménykedsz abban, hogy esetleg karácsony előtt kinyithattok?

Igen, mert alapvetően optimista vagyok. Lehet, hogy karácsonykor és a két ünnep között dolgozhatunk egy kicsit, de a realista énem mégis azt mondja, erre nem számíthatunk. Mivel stabil személyzetünk, összeszokott, jó csapatunk van, bármikor ki tudunk nyitni és magas minőségben dolgozni, ha arra a lehetőség adódik. Ez tavasszal már bebizonyosodott.

És ha csak jövő tavasszal indulhat újra az élet, addig ki tudtok tartani?

Reményeim szerint igen, de akkor azért egyéb forgatókönyvön is dolgozunk kell. Addig meg bízunk abban, hogy a kormány sem hagy magunkra bennünket. A járulékcsökkentés és egyéb intézkedése most is óriási segítség.

Azért ha megnézed, az osztrák kormány például sokkal nagyvonalúbban segíti ezt a szegmenst is.

Ebben nem gondolkodom, szerintem nálunk sosem lesz olyan, mint Ausztriában, se jó, se rossz értelemben.

Képek forrása: Gusto13