Ízek

Verhetetlen vendégváró finomság

Szerző: Scheer Katalin
2020/12/01   |   18:53

Verhetetlen vendégváró finomság, vagy a családi filmnézések tökéletes kísérője. Egyedülállók jobb, ha fél adagot készítenek belőle, mert nem lehet abbahagyni.

Viszonylag könnyen összedobható, nem kell dagasztani, keleszteni, csak összegyúrjuk a hozzávalókat, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és már mehet is az első adag a sütőbe. Elképesztően könnyű és lágy, a teteje finoman roppan, a belseje omlik.

Több mint húsz éve készítem különböző variációkban. Működik úgy is, hogy túrót nem, csak 25 dkg reszelt sajtot adunk a tésztához, de az is izgalmas, ha a 15 dkg tehéntúrót 5 dkg juhtúróval gazdagítjuk. Nálunk még egyik változat sem érte meg a másnapot.

Hozzávalók kb. két tepsi tearúdhoz:

  • 20 dkg krémes túró
  • 5 dkg parmezán vagy más, ízes kemény sajt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg liszt (érdemes a finomliszthez 5-10 dkg tönköly- vagy teljes kiőrlésű lisztet keverni)
  • fél csomag sütőpor (borkő)
  • 1 csapott tk. só, de érdemes megkóstolni a nyers tésztát
  • 1-2 ek. tejföl vagy görög joghurt (amennyiben nem elég lágy a tészta)
  • 1 tojás a kenéshez
  • a tetejére mehet szezámmag, reszelt sajt, mák, de díszítés nélkül is teljesen rendben van

A lisztet keverőtálba szitáltam (20 dkg finomlisztet és 5 dkg teljes kiőrlésűt használtam), hozzáöntöttem a sütőport (bio borkő az egyik drogériából), majd belemorzsoltam a puha vajat, a reszelt parmezánt és a túrót.

A só mennyisége függ a sajt és a túró ízének intenzitásától, na meg az ízlésünktől, szóval érdemes fokozatosan adagolni, és közben kóstolgatni a nyers tésztát (elég egy icipici darabot megnyalni), nehogy túlzásba essünk.

Ha sikerül igazán lágy házi túrót szereznünk, nem lesz szükségünk tejfölre vagy joghurtra a tökéletes állag eléréséhez. A masszát nem kell sokáig gyúrni, ha homogénnek érezzük, és teljesen összeállt, készen is van. Viszonylag lágy, könnyen formázható, de van tartása.

Liszttel szórt felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, a tetejét bekentem tojással. Ezúttal egy kis reszelt füstölt sajttal hintettem meg. Derelyevágóval egy centi széles, kb. nyolc centi hosszú csíkokra vagdostam, felsorakoztattam őket a sütőpapírral bélelt tepsin, és már mentek is a 200 fokra előmelegített sütőbe.

12-15 perc alatt megsül, ha a teteje aranysárgán fénylik, már kész is van.

Legolvasottabb
Magyar aranyérem a Chardonnay világbajnokságon
A rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként.... Tovább »
Az ikeás keksz tuti házi alternatívája
Aromás-fűszeres, vékony, visszafogottan édes finomság. ... Tovább »
Szekszárdi a húsvét bora
Nem csak azért, mert mindkettőnek van vallásos áthallása.... Tovább »
Már nem champagne-t locsolnak a bajnokok a Forma 1-ben
Garantált a Ferrari sikere a Forma 1-ben.... Tovább »
Legolvasottabb
Magyar aranyérem a Chardonnay világbajnokságon
A rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként.... Tovább »
Az ikeás keksz tuti házi alternatívája
Aromás-fűszeres, vékony, visszafogottan édes finomság. ... Tovább »
Szekszárdi a húsvét bora
Nem csak azért, mert mindkettőnek van vallásos áthallása.... Tovább »
Már nem champagne-t locsolnak a bajnokok a Forma 1-ben
Garantált a Ferrari sikere a Forma 1-ben.... Tovább »
Olvasósarok