Ez az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor

2021. 01. 13., 16:45
A hét bora
7909
By

Kedvenc borainkat évente többször kóstoljuk, fejlődésüket, életüket nyomon követjük. Addig mindenképp, ameddig a piacon vannak. Ilyen a Bakonyi Siklós, avagy Villányi Cabernet Franc 2017.

Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.

A szőlő olyan, Siklós fölött fekvő területről származik, amit 40 éve nem ért semmiféle kemikália. Bakonyi Péter abszolút bioparaméterek szerint neveli itt alapvetően francia klónokból álló cabernet franc ültetvényét.

Több évjáratát ismerjük, a karakter, a hely szelleme, a borász stílusa egyértelmű.

Bár Villány-Siklós az ország legdélibb, legmelegebb borvidéke, ennek a bornak a hűvösség a jellemzője. Menta, ánizs, eukaliptusz, fekete bors. Mindezek részei a cabernet franc fajtakarakterének, de maga a bor túlmutat a fajtán.

Ahogy korábban is írtuk, most is az az alapélményünk, hogy nem azért szeretjük, mert cabernet franc, hanem mert zseniális bor, mellesleg cabernet franc.

Közelebbről: mély színe előre árulkodik az illat és íz komplexitásáról.

Illatában a fent sorolt fűszerek mellett gyümölcsök: piros és fekete áfonya, fekete szeder, málna, fekete cseresznye.

Ízben a fűszerek és gyümölcsök szétszálazhatatlan harmóniája uralkodik.

A korty testes, de könnyed, sűrű, de elegáns. A menta hűvössége mindent átjár. Tanninja érett, savai kulturáltak. Csupa elevenség, kirobbanó életkedv. Az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor, amit az elmúlt 20 évben kóstoltunk. 

4350 forintért vettük a Bortársaságnál.