Ritka, hogy egy bor kóstolásakor tanácstalanul széttárom a karom, de most ez van

2021. 02. 03., 18:41
A hét bora
5443
By

Nemrég számoltunk be arról, hogy a spanyol Vega Sicilia birtokában lévő Tokaj Oremus 2018-as évjáratú Mandolás Furmintja 90 ponttal felkerült a Wine Spectator top 100-as listájára. Nagy szó ez, mert ezen a listán magyar fehérbor állítólag még nem szerepelt.

2008-at írtunk. Emlékszem, sétáltunk a szőlősorok között, amikor Bacsó András azt mondta: „Még tíz év és a tokaji száraz furmint a világ borai között elfoglalhatja az őt megillető helyet.”

Azért emlékszem ilyen pontosan, mert már akkor is elég szkeptikus voltam ebben a kérdésben.

(Ma sem vagyok meggyőzve arról, hogy a száraz furmint képes lesz valaha azt az egyediséget, izgalmat és sokszínűséget felmutatni, amiért egy lapon emlegetik majd a burgundiai chardonnay-val, a wachaui grüner weltlinerrel vagy a rajnai rizlinggel. Tokaj egyedisége az aszúban, természetes édesboraiban ragadható meg szerintem, amit a világ tehetősebb része nyilvánvalóan tud értékelni.)

Persze ettől még örülök, hogy Bacsó jóslata beigazolódott, a Mandolás Furmintot a Wine Spectator ítészei is értékelték. 

Kaptam egy palackkal belőle, és az Oremus első dűlőszelektált furmintjából, a Petrácsból is.

A Mandolást sokkal jobban értékelem. Letisztult, elegáns, visszafogott, a burgundi stílushoz közel álló bor. Illatában fehér virágok, fehér húsú őszibarack, citrusfélék és sós aromák. A korty szikár, csontos, ásványos. Sokáig túl fás volt nekem a Mandolás, a hordó most már olyan szépen integrálódott, hogy eszembe se jut.

Cizellált savak, közepes test, a visszafogott gyümölcsösség mellett sós aromák az utóízben. Másnap még elegánsabb, de az utolsó korty után marad bennem valami kis hiányérzet az ízek intenzitását illetően.

Ez a hiányérzet aztán négyzetre emelődik a Petrács kóstolásakor. Ritka, hogy egy bor előtt tanácstalanul széttárom a karom, de most ez van. Három nap után sem kerültünk közelebb egymáshoz.

A hordó aromái intenzíven uralják az illat- és ízképet, ezen kívül nem igen tudnék mit mondani. Valahogy épp a dűlős, egyedi karakter hiányzik belőle. Számomra ez a bor még túlságosan nyers. Pár év múlva újrapróbálkozom vele.

Nyitókép illusztráció: pxhere.com / Palackfotók: gusto.hu