A hét bora

A legszebb alapkékfrankos Burgenland ikonikus borászatából

Szerző: Móser Imre
2021/02/11   |   10:54

Kint hó, üvöltő szelek, a pohárban a legszebb alapkékfrankos Burgenland ikonikus borászatából.

Bár a család mindig is mezőgazdasággal foglalkozott, a bort Josef Umathum emelte a legmagasabb szintre 1985-ben. Pincészetét a ’90-es években már Ausztria legnívósabb borászatai között emlegették.

Alapvetően vörösborban utazik, de Josef a hárslevelűből, a pinot gris-ből és a sárga traminiből is csodás borokat készít. Kékszőlőben a fő csapás természetesen a helyi fajták: zweigelt, St. Laurent és blaufrankisch.

Legjobb dűlői: Ried Hallebühl, Vom Stein, Haideboden és Kirschgarten, ahol Burgenland egyetlen kőteraszát műveli. 

Poharunkban a pincészet 2017-es alap kékfrankosa pörög. UMATHUM Blaufränkisch 2017, amit 5999 forintért vettünk a Dropshopban.

Elképesztő harmónia az illat és az íz között. Friss és aszalt gyümölcsök, leheletnyi rózsa és ibolya aromák kavarognak a pohárban.

Gyümölcsösségét a feketeszeder, eper, cseresznye uralja, de borsos, kakukkfüves fűszeressége legalább olyan erőteljes, miközben utóízében ásványos-sós aromákat mutat.

A savak és tanninok bámulatosan puhán illeszkednek egymásba.

Vörösborban ennyi eleganciával ritkán találkozni.

fotók: gusto.hu

Legolvasottabb
Arab almás süti – egyszerűen egzotikus
Egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.... Tovább »
Olasz joghurttorta, életem legjobb receptje
Ők aztán tudják, mivel kényeztessék magukat.... Tovább »
Az egyetlen szőlőfajta, amit sosem fogok megérteni
Badacsony emblematikus, őshonos szőlője.... Tovább »
Legolvasottabb
Arab almás süti – egyszerűen egzotikus
Egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.... Tovább »
Olasz joghurttorta, életem legjobb receptje
Ők aztán tudják, mivel kényeztessék magukat.... Tovább »
Az egyetlen szőlőfajta, amit sosem fogok megérteni
Badacsony emblematikus, őshonos szőlője.... Tovább »
Olvasósarok