Borok

Ilyen a sauvignon blanc, ha magyar

(kép forrása: Az ihatóbb Magyarországért)
Szerző: Kling József
2017/05/07   |   11:50

Az Etyek 360 csoport 2014-es megalakulásakor három borászat szakmai szövetsége: Etyeki Kúria, Hernyák Birtok, Rókusfalvy Birtok. Azóta csatlakozott hozzájuk még kettő, a Haraszthy és az Anonym pince.

Céljuk az etyeki borok fejlődése, borvidéki stratégiaalkotás, közös szakmai munka. Ennek szellemében időről időre egy-egy kóstoló erejéig kereskedőket, sommelier-ket és szakírókat is bevonnak a munkába.

Ez történt a minap, amikor a sauvignon blanc-t, a borvidék meghatározó fajtáját néztük meg közelebbről.

Amúgy az Etyek 360 három fajtában látja a borvidék identitását: a sauvignon blanc mellett a chardonnay-ban és pinot noirban. E két utóbbi a klímával és talajjal karöltve pezsgőkészítésre predesztinálja a borvidéket.

Törley pezsgőalapanyag eddig is készült Etyeken, tehát múltja is van a sztorinak. Hernyák Tomi például a jövőt úgy képzeli el, hogy a pincészet szortimentjének 70-80 százalékát a pezsgők adják, a maradékot a csendes borok.

Mind az öt pince bemutatta a 2016-os sauvignon blanc-ját. Aztán vakon kóstoltunk ’16-os, illetve ’15-ös magyar sauvignon blanc-okat, köztük természetesen az etyekieket is.

A kereskedők nem győzték hangsúlyozni, hogy a fajta népszerűsége töretlen, nincs az a mennyiség, amit ne lehetne eladni belőle. A sauvignon blanc soha nem megy ki a divatból.

Két stílus körvonalazódik. Az egyik a ropogós, könnyed szerkezetű, zöld (csalán, bodza, egres, fű) aperitif bor, a másik a kicsit testesebb, kerekebb, krémesebb struktúrájú, kevésbé harsányzöld, inkább gyümölcsösebb-virágosabb illatú gasztrobor, amely önmagában és ételek mellett is nagyobb élményt jelent. Számomra mindenképp.

KÓSTOLÁSI JEGYZETEK

(szubjektív sorrend)

Az Etyeki Kúriában kóstoltunk (kép forrása: Az ihatóbb Magyarországért)Az Etyeki Kúriában kóstoltunk (kép forrása: Az ihatóbb Magyarországért)

Hernyák Sauvignon Blanc 2016 (3300 Ft)

A gasztrobor egyik legszebb példája Hernyákék ’15-ös és ’16-os sauvignon blanc-ja. Úgy tűnik, náluk ez már stílusjegy. Egy kis héjon áztatás és a 17 fokon erjesztés borszerűbb arcát mutatja a fajtának. Bár az alkohol magas, egyáltalán nem lóg ki az összképből. A fajtára jellemző zöld (fű, egres, csalán) jegyek is ott vannak a pohárban, csak szofisztikáltabban, mint ahogy megszoktuk. Utóíze elegánsan gyümölcsös (őszibarackos).

Villa Tolnay Sauvignon Blanc 2016 (1790 Ft)

Visszafogott illatában előbb gyümölcsösség (őszibarack), aztán ásvány, leghátul bodza. Telt, krémes korty, összetett ízélmény, ásványos lecsengés.

Káli Kövek Sauvignon Blanc 2016 (2150 Ft)

Könnyed, de nagyon tartalmas, citrusos-füves illat, ami egy idő után átfordul zöldfűszerekbe. Fanyar, száraz, szinte sós-ásványos utóíz.

Balla Géza Sauvignon Blanc 2016 (2190 Ft)

A kóstoló kakukktojása. A pincészet első sauvignon blanc-ja a Ménesi borvidékről. Szépen egyensúlyoz az új-zélandi és francia stílus között. Fű, csalán és déligyümölcs egyszerre. Telt, krémes, de élénk savú korty.

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2016 (2590 Ft)

Illata visszafogott, de fajtajelleges, az íze viszont intenzív. A sok zöld (csalán, bodza, egres, menta) mellett gyümölcsös is, utóízében és lecsengésében a savak komolyan odateszik magukat, üdítő a korty vége. Nagy erénye, hogy az alkoholszintje a régi szép időket idézi: 12, 5 %.

Haraszthy Sauvignon Blanc 2016 (2500 Ft)

Harsány, üdítő zöld, az új-zélandi stílus hazai iskolapéldája. Egres, bodza, csalán, fű intenzív savérzettel. A 2015-ös valamivel testesebb, ami határozottan jól áll neki, de stílusban hasonló.

Rókusfalvy Sauvignon Blanc 2015 (2900 Ft)

A ’16-os évjáratból három mintát kóstolunk, amit majd összeházasítanak. A pohárban én is ezt teszem. Az eredmény ígéretes. Gazdag, összetett fajtajelleges illat és íz élénk, vibráló lecsengéssel. A ’15-ös hasonló, intenzív citrusos utóízzel.

Anonym Sauvignon Blanc Frazír 2016 (2600 Ft)

Tipikus újvilági stílus, bodza, csalán, fű, zöldfűszer. Ropogós savak, feszes szerkezet. 15 óra áztatás, 19 fokon erjedt, testességén érződik mindkettő. 

Bolyki Sauvignon Blanc 2016 (1790 Ft)

Visszafogott illat, hűvös, mentás aromavilág, vibráló savak.

Figula Sauvignon Blanc 2016 (1990 Ft)

Intenzív fajtajelleg, élénk savak, üdítő korty.

Nyakas Sauvignon Blanc 2016 (1790 Ft)

Bodza és csalán, üde, könnyű, ropogós, jó.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2016 (2450 Ft)

Ügyesen egyensúlyoz az újvilág és európai stílus között, de illatában most van valami zavaró (ebben egyébként valamennyien egyetértettünk). Palackhiba? Nem tudom. Nemrég kóstoltam, akkor sokkal szebb arcát mutatta. Pedig eddigi tapasztalataim alapján az egyik legszebb hazai sauvignon blanc.

Gilvesy Sauvignon Blanc 2016 (2850 Ft)

Visszafogott illat, ásványos, de üres íz kesernyés lecsengéssel. A vakkóstoláson ez volt az első tétel. Később visszakóstoltam, de nem változott a véleményem.

Csanádi Sauvignon Blanc 2016 (1190 Ft)

Ár-érték aránya a nagy erénye. Korrekt, fajtajelleges, de nem igazán karakteres, egyszerű struktúra.

Legolvasottabb
Ez a limitált szériás, aranyérmes whisky most mindent visz
Top 10 legnagyobb whisky élményünk között ott a helye. ... Tovább »
Elárverezik a világ legöregebb whiskyjét
A whiskylázadás idején készült.... Tovább »
Óriási tokaji siker az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen
A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen magas címmel a világ szakértőiből álló ... Tovább »
Legolvasottabb
Ez a limitált szériás, aranyérmes whisky most mindent visz
Top 10 legnagyobb whisky élményünk között ott a helye. ... Tovább »
Elárverezik a világ legöregebb whiskyjét
A whiskylázadás idején készült.... Tovább »
Óriási tokaji siker az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen
A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen magas címmel a világ szakértőiből álló ... Tovább »
Olvasósarok