Három fehér, három vörös az év utolsó napjaira

2017. 12. 26., 08:55
A hét bora
7675
By

A Gusto Delicate polcairól válogattuk az itt következő 3 fehér- és 3 vörösbort. Emlékezetes, szép tételek. Egy-egy bor a hét hátralévő napjaira, amik az évből még megmaradtak.

December 26., kedd: Bott Frigyes Granum Cuvée 2016 (3250 forint)

Pinot blanc, sauvignon blanc, olaszrizling és tramini házasítása. Biodinamikus bor a muzslai Öreghegyről. Lágy, de vastag, krémes, olajos, mégis elegáns. Ízgazdagsága fokozhatatlannak tűnik. Gyümölcs, virág. Virág, gyümölcs. Kő.

December 27., szerda: Ipacs Szabó István Inni Jó 2015 (3790 Ft)

"Édesapám borát, gyermekkorom első, meghatározó borélményét idézem vissza ezzel a borral. Öreg, szórt telepítés vegyes szőlőfajtái egybe szüretelve, egyszerűen, az ősi hagyomány szerint elkészítve, a végső arcát a cabernet franc adja. Kisebbik fiam Vencel ezt kóstolva megjegyezte, hogy jó inni, majd a nagyobbik Vince elmerengve válaszolta “Inni jó!” Három éves fiam így ösztönösen megfogalmazta azt, amiért generációk óta dolgozunk" - vallja Ipacs Szabó István, aki nem mellesleg a Vylyan pincészet borásza. A bor tényleg ilyen: őszinte, kedves, gyümölcsös, szörpös, egyenes, jó savú, finom. 

December 28., csütörtök: Villa Tolnay Sauvignon Blanc Tavasz 2017 (1890 Ft)

Határozott fajtajelleg az illatban, csalán, bodza, zöldalma, lime. Ízében a citrusos aromák és a határozott, de intelligens savak dominálnak. Telt, krémes a korty, a citrusos gyümölcsösséget ásványok keretezik. Frissessége most is felidézi a tavaszt. 

December 29., péntek: Ráspi Mágus 2008 (4990 Ft)

2008-as vagyis 9 éves. A kor alapvetően csak barnás-téglavöröses színén látszik. Illatban mindez érettség: koncentrált gyümölcsösség és keleti fűszerek. Ízben már szétszálazhatatlan gyümölcs és fűszer, ami közös bennük, az meglepő módon a frissesség. Savai még mindig élnek és éltetik a kortyot. Tanninja felolvad saját puhaságában. 

December 30., szombat: Szarka Juharos Furmint 2015 (5500 forint)

Illatát az ásványosság vezeti, erre mondják, hogy olyan jó köves, vulkanikus bor. Ahogy nyílik, előbújnak a fehér virágok, majd a finom, őszibarackos-almás-körtés gyümölcsösség. Savai erőteljesek, de nem kemények, ízben is inkább a kő munkál. Nem véletlen, hogy ez a pincészet csúcsbora. 

December 31., vasárnap: Vylyan Villányi Franc 2013 (4490 forint)

Villány a cabernet franc-ban találta meg identitását. A fajta és a genius loci szoros összetartozását külföldi borászok és szakírók is folyamatosan megerősítik. A Vylyan franc-jai pedig újra és újra bizonyítják. Csupa lendület ez a bor: élénk, üdítő savak, barátságos tanninok, sok érett, napmeleg piros gyümölcs, rózsabors, a háttérben mediterrán fűszerek. A hordó tejeskávés aromái csak a háttérben sejlenek fel.