Ahol a pizza mellé ollót adnak evőeszköznek

2024. 08. 07., 14:00
Étterem
6608

Azt hittem, ötven fölött már semmin nem fogok csodálkozni. A Hűvösvölgyi út 66-ban alig két hónapja megnyílt Stúdió Pizza Napoliban mégis elkerekedett a szemem, amikor a frissen kisült pizzához evőeszköznek ollót prezentált Novák Zoltán, a hely séf tulajdonosa.

Csúsztatok, mert a pizzát valójában csak felvágtuk az ollóval, aztán kézzel ettük, ahogy kell. De a lepotyogó feltétdarabkákat tényleg megpróbáltuk a vágószerszámmal a szánkba juttatni, több-kevesebb sikerrel.

Novák erre azt mondja, a nápolyi pizza a tésztáról szól. A feltét csak ízesítés, aminek egyensúlyban kell lennie a tésztával. Vagyis nincs oka lepotyognia.

Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy a pizzák igenis rendesen meg vannak pakolva feltéttel, ami persze sokkal inkább pozitív, mint negatív kritika. Én nem bánom, hogy a diavolómon nem három szelet, hanem egy egész rakás pikáns olasz szalámi árválkodott.

De Nováknak igaza van, a pizza a tésztáról szól. A jó minőségű liszt természetesen alap. Ő Caputo Nuvola névre keresztelt, lila csomagolású lisztjét használja.

Kettő-négy napig érlelt tésztával dolgozik, sörélesztővel életre keltett előkovásszal. Novák már-már vallásos meggyőződéssel vallja, hogy a kelesztésnek, az előkovásznak, a pihentetésnek mind meg kell adni az elegendő időt, hogy a pizza karimája minél levegősebb, ropogósabb legyen.

Novák nem titkolt célja, hogy egyszer megkapja az AVPN (Associazione Vera Pizza Napoletana) elismerést.

Bizonyos értelemben már meg is kapta. Nemrég egy külföldi pár járt nála, angolul beszéltek. A férfi az ebéd végén odament hozzá, gratulált neki, és azt mondta, ő Nápolyi származású és ez a pizza a szülővárosában is megállná a helyét.

Ezt amúgy kollégám és örökös kóstolótársam is megerősíti, noha ő nem nápolyi születésű. Viszont a minap tért vissza itáliai nyaralásból, ahol állítása szerint csupa gyenge minőségű pizzához volt szerencséje.

Novák amúgy nyílt lángos gázkemencében süti a nápolyi pizzákat. A hely szűke miatt esett erre a választása. A hely tényleg nem nagy, a Pannónia Stúdió bejártánál található kis melléképület valamikor talán portásfülke lehetett, később működött benne videótéka, legutóbb (az se ma volt) stúdióműhelynek használták a lepukkant épületet, amit Novákék pipecül kipofoztak, elé pedig leanderekkel és sárga triciklivel az olasz életérzés illúzióját is sikerült megteremteniük.

Hogy miért pont az egykori Pannónia Filmstúdió lábánál jutott eszébe Nováknak pizzázót nyitni? Azért, mert a felújított szocialista realista épületben működteti a Studio Bistrót, amiről tavaly ódákat zengtünk.

Már akkor is imáinkba foglaltuk tiramisuját, ami iránt óriási a kereslet. Novák már 15 évvel ezelőtt kávézóknak készített desszerteket, akkor kísérletezte ki saját tiramisuját. A hagyományosat másfél éve követte a málnás verzió, amiért megőrülnek a vendégek.

A desszert kis műanyag tálkában érkezik, ez azért is praktikus, mert egyből haza lehet vinni. Az első kanál málnás tiramisu után magamon is kezdem észrevenni az őrület első jeleit. Ehhez szerencsére már kiskanál és nem olló dukál.

Fotók: gusto.hu