A karácsonyi panettone az új sláger

2020. 12. 12., 18:29
Gasztrohírek
2235
By

Arról talán még nincs szó, hogy a mákos vagy diós bejglit kiszorítaná a karácsonyi asztalról, de az nem kérdés, hogy az olaszok ünnepi édes kenyérkalácsa az utóbbi években látványosan előre tört. 

A legeldugottabb falusi élelmiszerüzletben is ott figyel, a delikát üzletek pedig széles repertoárt vonultatnak fel belőle.

Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni

A kupola vagy szakácssapka alakú kalács Milánóból származik, ahol a karácsonyt valószínűleg meg sem tartanák nélküle. A kandírozott gyümölccsel (főleg narancs, citrom) és mazsolával alaposan megrakott vajas, kelt tészta „ipari” formájában is rendkívül finom.

Bár egy rakás recept kering az interneten, otthon is simán el lehet készíteni, de mivel elég időigényes, az olaszok is inkább készen veszik pipec papírba vagy papír- és fémdobozba csomagolva.

Ez is magas minőség

Eredetéről számos legenda kering

Az egyik ilyen a nevére is magyarázatul szolgál. Ludovico Sforza (1452-1508), akit legtöbben csak a mórnak hívtak, nagy karácsonyi bulit csapott valamikor a 15. század második felében. A desszertet odaégette a szakács.

Ekkor lépett színre Toni, az egyszerű kis kukta, aki lisztből, vajból, tojásból, mazsolából és a cédrus termésének héjából összeütött egy édes kenyeret. Nagy sikere volt a kalácsnak, Sforza meg is kérdezte a szakácsot, ki készítette. 

L'è 'l pan del Toni, mondta milánói nyelven a szakács. Panettone, vagyis Toni kenyere.

+++

Aki mégis úgy dönt, hogy saját kezűleg szereretné megsütni, annak itt egy tuti Váncsa-recept.

Nyitókép forrása: wikimedia