Belezúgtam ebbe a vagány vegán hamburgerbe

2022. 05. 05., 16:45
Gasztrohírek
8710

A kézműves hamburgernek még mindig nagy divatja van, nem egyszer, nem kétszer próbára tettük, de a várva várt heuréka pillanattal eddig egyik sem ajándékozott meg. A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.

Mondom is a koordinátákat: Balatonalmádi, Veganeeta Home étterem, Baross Gábor utca 2/b (Tulipán udvar).

Korábban már csekkoltuk a speciality kávézónak sem utolsó helyet, akkor is elégedetten távoztunk, de vártuk a következő találkozást, hogy legyen elég élmény a hely megénekléséhez.

Hát lett. 

A feleségemmel amúgy kocahúsfalók vagyunk. Ha rajtunk múlna, a legtöbb vágóállat boldog nyugdíjasként szenderülne jobblétre. 

Ugyanakkor nem vagyunk fanatikusok, ha egy pipec étteremben minőségi húsból professzionális fogás kerül a tányérra, ritkán remeg kezünkben a steak kés. 

De most azt mondom, ha ilyen fogásokkal kényeztetnének nap mint nap, mint amilyeneket a Veganeetában abszolváltunk, a mangalica kolbászról is képes lennék örökre lemondani.

A feleségem főétele thai stílusú zöld curry zöldborsóval, pirított tofukockákkal, illatos jázminrizzsel, savanyított gyömbérrel és csicseri pogácsával (3250 Ft).

Mesterien felépített fogás. A thai stílushoz hűen egyszerre, harmonikus egyensúlyban jelenik meg benne a sós, az édes, a savanyú és a fűszeres íz. A zöld curry és a zöldborsó nem csak színében, hanem ízben is pazar duót alkot. A pirított tofu csavar egyet az ízképen.

A savanyított gyömbér és a csicseri pogácsa fizikailag ugyan külön életet él a kis palatáblán, de amikor összekóstoljuk a currys zöldborsóval, az olyan mint egy történet végén a csattanó.

Az igazi meglepetés azonban a Home Burger. A ropogósra pirított házi buci íze-textúrája minden eddigi hamburger zsömlét maga mögé utasít. 

A csicseriborsó pogácsa sem imitálni, sem helyettesíteni nem akarja a húspogácsát. Fűszerezése, állaga, íze új minőséget csempész a hamburger-élménybe.

A házi káposztasaláta finom savanyúsága a vegán sajtszósz selymességével és ízintenzitásával megint csak felülír minden korábbi élményt. 

Az i-re a pontot a világ legjobb sültkrumplija teszi fel. Bevállalták, hogy ezt írják az étlapra, és tényleg nem csalódtunk. Kívül, ráadásul itt-ott héjastól roppan, belül krémes, és fantasztikus az íze. Valószínűleg a krumpli fajtája sem mindegy, meg hogy hol termett. (3550 Ft)

A kiszolgálás extrém kedves, természetes, családias. Mondanom se kell, kutyabarát hely, Momónk elsőként kap vizet és figyelmet.

A beltér otthonos, a fehér szín dominál, az összkép kényelmet és vintage hangulatot áraszt.

A speciality kávé a top3-ban benne van, a limonádé is kifogástalan.

Desszert már nem fér belénk, azt majd legközelebb teszteljük, mert ide még sokszor visszatérünk.