Bocuse d'Or-életműdíjat kapott Bíró Lajos

2021. 10. 23., 11:11
Gasztrohírek
7804
By Gusto

A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.

Mivel a szeptemberi Lyoni világdöntőn 11. helyezést elért Veres István visszamondta az indulást, négyen maradtak versenyben:

Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa étterem séfje, Dalnoki Bence, a Stand sous-chefje, Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk étterem kreatív séfje és Kelemen Roland a hajdúszoboszlói Aqua-Sol konyhafőnöke.

A magyar döntő kötelező alapanyagai a fűszerpaprika, a sudárponty, a mangalicanyelv és a mangalicatarja voltak.

A Hungexpón megrendezett döntőn a versenyzőknek a megszokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is.

A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt, amelynek bármely részét felhasználhatták.

További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie.

A műsort Gianni Annoni és Jókuti András vezette

A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, a snidlinget.

A csütörtöki megmérettetésen a kóstolózsűri tagja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László séfek voltak.

A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

Idén két új díjat is alapítottak: Bocuse d'Or-életműdíj és a Szakmai média különdíját.

A Dining Guide képviseletében Fekete Márton, az Indextől Bakcsy Árpád, a Magyar Konyhától Madary Orsolya képviselte a gasztroújságíró szakmát.

A 2021-es magyar Bocuse d'Or döntő győztesei:

I.  helyezett: Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis

II. helyezett: Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hajdúszoboszló) és Fodor Noel commis

III. helyezett: Adamek Balázs (Diófa Étterem, Székesfehérvár) és Kocsis Marcell commis

  • Bocuse d'Or-életműdíj: Bíró Lajos
  • Szakmai média különdíj: Dalnoki Bence séf
  • A legjobb commis: Fodor Noel 

 Forrás: magyarkonyhaonline / Fotók: Fekete Antonio