Bocuse d'Or-életműdíjat kapott Bíró Lajos
A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.
Mivel a szeptemberi Lyoni világdöntőn 11. helyezést elért Veres István visszamondta az indulást, négyen maradtak versenyben:
Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa étterem séfje, Dalnoki Bence, a Stand sous-chefje, Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk étterem kreatív séfje és Kelemen Roland a hajdúszoboszlói Aqua-Sol konyhafőnöke.
A magyar döntő kötelező alapanyagai a fűszerpaprika, a sudárponty, a mangalicanyelv és a mangalicatarja voltak.
A Hungexpón megrendezett döntőn a versenyzőknek a megszokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is.
A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt, amelynek bármely részét felhasználhatták.
További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie.
A műsort Gianni Annoni és Jókuti András vezette
A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, a snidlinget.
A csütörtöki megmérettetésen a kóstolózsűri tagja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László séfek voltak.
A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.
Idén két új díjat is alapítottak: Bocuse d'Or-életműdíj és a Szakmai média különdíját.
A Dining Guide képviseletében Fekete Márton, az Indextől Bakcsy Árpád, a Magyar Konyhától Madary Orsolya képviselte a gasztroújságíró szakmát.
A 2021-es magyar Bocuse d'Or döntő győztesei:
I. helyezett: Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis
II. helyezett: Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hajdúszoboszló) és Fodor Noel commis
III. helyezett: Adamek Balázs (Diófa Étterem, Székesfehérvár) és Kocsis Marcell commis
- Bocuse d'Or-életműdíj: Bíró Lajos
- Szakmai média különdíj: Dalnoki Bence séf
- A legjobb commis: Fodor Noel
Forrás: magyarkonyhaonline / Fotók: Fekete Antonio