Ezekkel a zöldségekkel dobjuk fel a grillpartit!

2021. 06. 30., 19:11
Gasztrohírek
7027
By Gusto

Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menü ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal. Ilyen zöldségeket érdemes egy grillparti alkalmával bevetnünk.

Néhány alapszabály a zöldségek grillezéséről

Ahogy a húsoknál, itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt kész van, másokhoz (padlizsán) több idő kell.

Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Nyugodtan válasszunk erőteljesebb fűszereket, például kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Fontos a grillezési idő

A másik fontos különbség, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti. A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva tekerve érdemes grillezni) már jóval több idő kell.

A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból. (Vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.)

Tippek

És ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet fűzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tűzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sőt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.

Padlizsántól kukoricáig

És hogy nálunk mely zöldségek a befutók, ha grillezésről van szó? Például a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom. Főként, ha fokhagymával ízesítjük.

A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.

Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni.

Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.

A bacon nemcsak a kukoricához illik, a spárga köré tekerve isteni végeredményt kapunk. Ha pedig gombát grilleznénk, azt is nyugodtan baconbe csavarhatjuk, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel tölthetjük meg.

És ha már sajt: az is tökéletesen mutat a grillrácsokon, mivel többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül is lehet ma már válogatni, amik csak még finomabbak lesznek, ha baconbe burkoljuk őket.

Az sem mindegy, milyen bacont használunk

Lehetőség szerint olyat válasszunk, amiben sem ízfokozó, - sem térfogatnövelő-szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (hiszen a legtöbb baconben egyébként van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse, ugyanis valójában ezek is cukrok.

A Gierlinger magas hústartalmú baconjei megfelelnek a fenti elvárásoknak, s már két évtizede látják el finom falatokkal a prémium finomságra vágyókat.

Fotók sorrendben: joshbousel_foter, moerschy_pixabay, Mike Schönhoff_Pixabay, András Fehér_pixabay, RitaE_pixabay