Ez a fesztivál tényleg kipörget a mókuskerékből

2023. 07. 26., 21:02
Gasztrohírek
16934
By Gusto

Minden eddiginél több borászat lesz nyitva az idei Bor, mámor, Bényén augusztus 10-13. között. A szervezők irodalmi- és gyerekprogramokkal, koncertekkel, a környék legjobb gasztro kiállítóival és hegyaljai borokkal várják a vendégeket. 

Augusztus 10-13. között ismét felbolydul Erdőbénye: kiváló helyi borokkal, változatos programokkal és impozáns gasztro kiállítókkal rendezik meg a Bor, mámor, Bénye fesztivált Tokaj-Hegyalja szívében. A kevesebb mint ezer lakost számláló településen négy napon keresztül összesen 16 borászat várja nyitott pinceajtókkal a kikapcsolódni vágyókat – korosztálytól függetlenül. 

A fesztivál közel 15 éve töretlen lelkesedéssel üzemel. A cél: a természet ölelésében néhány napra kiszakítani a vendégeket a rohanó világból, amit minden borászat a saját stílusában, a maga arcára formálva igyekszik megtenni.

A teljesség igénye nélkül ki irodalmi előadással (Ábrahám), ki tematikus kóstolóval (SanzonTokaj), ki furmintelőadással (Préselő), ki impozáns muzeális borkóstolóval (Vayi), ki terepjárós dűlőtúrával (Bardon) vagy éppen kertmozival (Komán) színesíti a programot, de ha valaki legszívesebben csak halk zene mellett, egy pokrócra heverve szeretne belefeledkezni a semmittevésbe, szintén jó helyen jár (Jakab, Karádi-Berger).

A programkavalkádon túl a rendezvény különleges báját adja, hogy a borokat közvetlenül a borász tölti a poharakba, így biztosítva páratlan lehetőséget a vendégeknek, hogy mindent megtudjanak a hegyaljai borokról, és a mögöttük álló sokszínű emberi történetekről.

A borok melletti finom falatokról olyan országszerte is jól csengő nevek gondoskodnak majd, mint például az encsi Anyukám Mondta (Béres), az egri Macok (Paunoch), a fővárosi KicsiZsó (Csite), a helyi Kúria Bisztró (Budaházy-Fekete Kúria) vagy éppen a tokaji Fakapu (Vinito); de számos borászat (Illés) készül házikoszttal is. Az ínyencségek kedvelőit specialty kávék, fagyi és sütemények (Gonda) kényeztetik.

A fényszennyezéstől mentes éjszakai égbolt alatt hagyományosan idén is különböző koncertek szórakoztatják a közönséget: fellép Hesz Ádám, a Swing a la Django, Tóth Viktor dzsesszzenész, Jumping Matt & His Combo, Petruska, a K-Moringa és még sokan mások. Vasárnap borvásár, és egy bortörténeti előadás zárja a fesztivált.

A teljes programlista elérhető a Bor, mámor, Bénye fesztivál weboldalán és Facebook oldalán.

A népszerűségre és az erősen korlátozott szálláslehetőségekre való tekintettel ismét lehet a falu határában lévő focipályán kempingezni. A négynapos rendezvényre a belépőjegy személyenként 6 ezer forint, amelyért jár egy fesztiválpohár, és amelynek birtokában az összes, másképp nem jelzett program és koncert szabadon látogatható. 

Akik idén várják a közönséget: 

Ábrahám Pince

Bardon Borászat

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Budaházy-Fekete Kúria Borászat

Csite Családi Birtok

Gonda Borászat

Illés Pince

Jakab Pince

Karádi-Berger Borászat

Kerékgyártó Pince

Komán Borbirtok

Paunoch Birtok

Préselő Pincészet

SanzonTokaj

Vayi Borászat

Vinito Borászat