Itt vannak az Év Bejglije 2024 győztesei

2024. 11. 23., 16:29
Gasztrohírek
3086
By Gusto

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
 
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.


 
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak. 

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.


 
Íme a versenyeredmények:
 
Hagyományos diós kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
- Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest


 
Hagyományos mákos kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
- Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest
- Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen


 
Ínyenc kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti
 
A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti


 
Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy aszalt szilvás - vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli különlegesség.               

A zsűri tagjai voltak:

  • Babik Edit - főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Maródi Margit cukrászmester – Maródi Cukrászda, Hévízgyörk
  • Urbán Ildikó cukrászmester – Ildikó Cukrászda, Szarvas
  • Andrész Zoltán cukrászmester - Andrész Családi Cukrászda, Biatorbágy
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és cukrász kolléga
  • Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
  • Knezsik István – elnök, Autós Nagykoalíció
  • Pataki Ádám cukrászmester – Pataki Cukrászda, Érd
  • Szépréti László cukrászmester – Szépréti Cukrászda alapítója

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület