Itt vannak az Év Bejglije verseny győztesei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Íme a versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
Ezüstérmes: Simon Andrea - Desszert Center, Gyomaendrőd
Bronzérmes: Szurgent Péter - Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert - REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné - Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK
Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök
Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária - Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök
Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
A zsűri tagjai voltak:
- Bergmann Gabriella cukrászmester - Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Babik Edit - főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
- Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Szervánszky László cukrászmester - Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
- Szőke Zoltán cukrászmester - Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
A címlapi kép illusztráció