Itt vannak az Év Bejglije verseny győztesei

2022. 11. 23., 15:04
Gasztrohírek
2610
By Gusto

Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”„Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:

Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc

Ezüstérmes: Simon Andrea - Desszert Center, Gyomaendrőd

Bronzérmes: Szurgent Péter - Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:

Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert - REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged

Ezüstérmes: Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin

Bronzérmes: Kiss Károlyné - Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában:

Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK

Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök

Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária - Füge Bolt és Kávézó, Budapest

Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

  • Bergmann Gabriella cukrászmester - Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Babik Edit - főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Szervánszky László cukrászmester - Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
  • Szőke Zoltán cukrászmester - Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

A címlapi kép illusztráció