Két magyar étterem borlapja a világ legjobbjai között

2021. 09. 15., 19:35
Gasztrohírek
7996
By Gusto

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden év augusztusában publikálja Restaurant Award listáját.

A Michelin csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence) illetve három (Grand Award) poharat adományozva. 2021-ben – most először – két magyar étterem is felkerült erre a listára, a FELIX Kitchen & Bar valamint a WINESCAPE Budapest Borbár.

A képen Czinki Tamás és Bányai Gábor Botond

A FELIX Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás - aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust - külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze az étterem borlapját különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra.

A Dry Import Kft-vel szorosan együttműködve egyedülálló tételeket mutat meg a világ borkínálatából a vendégek számára.

A másik díjazott étterem a WINESCAPE Budapest, amit a vezető magyar bormagazin, a BORIGO stábja üzemeltet. A WINESCAPE a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértő csapata elsősorban a magyar borokra fókuszált, de emellett egy izgalmas, remek ár-érték arányt képviselő olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott. 

„Három fő szempontunk van: Az első, hogy a BORIGO tesztjei alapján kiválogassuk a legmagasabb színvonalú és legjobb ár-érték arányú magyar tételeket tekintet nélkül arra, hogy nagy vagy kézműves, hagyományos vagy bio/natúr szemlélettel készítik-e azokat. A nemzetközi kínálatból mind jól iható, mind nagynevű tételeket tartunk, illetve van egy egyedülálló tokaji aszú gyűjteményünk, ilyen válogatás szerintünk a világon sehol nincs” – mondja Bányai Gábor Botond tulajdonos, a BORIGO főszerkesztője.

A teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.