Különleges étterem nyílt Fóton

2022. 02. 22., 19:40
Gasztrohírek
20333
By Gusto

Egyedülálló étterem nyílt Fóton, a The Pit BBQ & Cajun, Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradicionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

A The Pit különlegessége, hogy a séf a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit, és álmodta meg Magyarország első ilyen jellegű tematikus konyháját, ahol a hagyomány találkozik a gasztronómia új trendjeivel. 

„Sok különböző stílusú emberrel tanultam és dolgoztam együtt. Tanulhattam egy igazi BBQ bajnok kezei alatt, valamint részt vehettem önkéntesként a houstoni BBQ versenyen is, ahol a csapat közönségdíjazott lett” – mondja Levák Gábor, tulajdonos és séf.

Az évszázadok óta egymással keveredő kultúrák hozták létre Louisiana-ban a cajun konyhát. A különlegessége, hogy helyi alapanyagokból alakította át a francia gasztronómiát. 

A cajun konyha eredetileg a vidék konyhája volt, a fogások rusztikusak, és lassú tűzön sokáig főzik őket. Az ételek alapja a zeller, a zöldpaprika és a hagyma szentháromsága. 

Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának. 

A legismertebb alapanyag a marhaszegy, de a tépett disznóhús is meghatározó szereplő. A húsfüstölés eredetileg német és cseh bevándorlókkal jutott el Amerikába, ez volt a texasi BBQ őse. A különböző kulturális találkozásokból adódóan kialakult a BBQ és a cajun kapcsolata is. Az utóbbi fűszereit és az előbbi sütési technikáját alkalmazva izgalmas végeredmény jön létre.

A húsokat házi fűszerekkel, szószokkal és tökéletesen elkészített köretekkel tálalják, melyek közül nem maradhat ki a hagyományos amerikai saláta, a coleslow sem. Ha pedig egyszerre több finomságra vágyik a vendég, akkor a BBQ-tál megfelelő választás azoknak, akik egyszerre akarják megízlelni a húsok páratlan ízvilágát. A marhahús kedvelőknek a BBQ mellett 3 féle steakkel is kedveskednek, amelyek minőségi és finom angus marhahúsból készülnek. 

Jambalaya, Gumbo, Etouffée

A texasi és cajun konyha számos izgalmas étellel rendelkezik, ami Magyarországon még kevéssé ismert.  Ilyen például a jambalaya, ami a cajun és a kreol konyha jellegzetes étele: rizses, csirkés egytálétel Szentháromsággal, házi andouille kolbásszal, okrával. A gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille (marha) kolbásszal, amit hagyományosan rizzsel tálalnak. De mi az az Etouffeé? Egy népszerű Louisiana-i egytálétel: friss folyami rákragu, Szentháromsággal és házi fűszerekkel főzve, rizzsel tálalva. 

Forrás: The Pit