Lebuktak a simlis virslik

2019. 12. 27., 11:25
Gasztrohírek
2027
By

Szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma huszonkét virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e.

A huszonkét különböző fajta virsli ellenőrzése a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.

A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket.

A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.

A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna.

A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.

A vizsgált virslik adatai a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Mi nevezhető virslinek? Mire kell figyelni?

A Magyar Élelmiszerkönyv alapján csak olyan termék nevezhető virslinek, amelynek a hústartalma legalább 51 százalék. Vásárlás előtt érdemes megnézni a termékek címkéjét, mivel egyes gyártók húskészítményként forgalmazzák a ránézésre virslinek tűnő terméküket, amelyre így már nem vonatkoznak az említett előírások, azaz a hústartalmuk alacsonyabb, nedvességtartalmuk magasabb lehet.

  • Az is előfordul, hogy azért nem nevezik a terméket virslinek, mert a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége meghaladja a 10 százalékot.
  • A gépi csontozással óhatatlanul kötőszövet- vagy csontdarabok kerülnek a húsba, ezt az alapos aprítás miatt elfogyasztáskor nem lehet érezni.
  • A címkén feltüntetett tápérték-jelölésnek ilyenkor is meg kell felelnie a húskészítmény összetevőinek.