Már működik az ország első elektronikus szeme

2024. 05. 27., 07:30
Gasztrohírek
2374
By Gusto

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

Napjaink egyik legintenzívebben fejlődő tudományterületéhez, a neurogasztronómiához köthető metódusok alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek és italok.A két új egység a 2016-ban létrehozott Kutatólaboratóriumnak a szerves részeként működik, ahol professzionális technológiák – mint például a Magyarországon kizárólag a BGE-n található elektronikus szem – alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek, italok. Emellett az emberi érzékszervek által észlelt tulajdonságaik is tanulmányozhatók a tudományos elvárások mentén kialakított új érzékszervi laboratóriumban.Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon kizárólag a BGE-n használunk elektronikus szemet. A jövőben elsősorban a termékfejlesztés területén szeretnénk majd alkalmazni az eszközt, például az évente fejlesztésre kerülő BGE Sörének színanalízise kapcsán, hogy minél tetszetősebb terméket alkothassanak hallgatóink. Az eredményeket az elektronikus orr által adott eredményekkel kiegészítve magasabb szinten tudunk hozzájárulni az innováció folyamatához” – hangsúlyozta az átadáson Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.Az elektronikus szem, azaz a szín- és formaanalizátor egyetlen elemzéssel méri a termékek színét, ennek időbeli változásait, valamint alakját, és azt, ahogyan ezeket a fogyasztó érzékeli. Így ellenőrizhetők egy termék vizuális jellemzői, ezzel felmérve a fogyasztók igényeit és lehetőséget biztosítva a módosításokra - mondta el az izgalmas szerkezetről Dr. Radványi Dalma főiskolai docens.

A Heracles Neo elektronikus orr egy sor elektronikus szenzor segítségével képes a különböző illatok/szagok érzékelésére. A tanszéken jelenleg élelmiszerek mikrobiális fertőzöttségének előrejelzésére használják, a mikrobák által termelt szerves illékony vegyületek (MVOC) vizsgálatával. Emellett különféle hamisítások – például szeszes italok – kimutatására, ételek, italok aromajellemzőinek összehasonlítására, élelmiszerek romlása során keletkező egyéb vegyületek detektálására is alkalmas.

A helyszíni szemkamera segítségével például éttermi környezet, üzletberendezések, kihelyezett reklámanyagok, látogató- és kiállítóterek vendégekre gyakorolt vizuális hatásainak összegzésére nyílik lehetőség, az asztali szemkamerával pedig a rögzített elemek, például étlapok, ételkompozíciók, weboldalak, szállodai dekorációk által előidézett ingerek döntéshozatalra gyakorolt hatása is megfigyelhető.Az új egység mindent biztosít ahhoz, hogy modern és kényelmes körülmények között, profi környezetben lehessen a megfelelő hazai és nemzetközi szabványok alkalmazásával érzékszervi vizsgálatokat végezni. A laboratóriumban hét fülke kapott helyet, mindegyikben külön-külön fényforrás található, és mivel a lámpák színe változtatható, így bármilyen színű és színintenzitású fény alatt lehet dolgozni. Előkészítő helység biztosítja a vizsgálati minták szennyeződésmentes összeállítását és prezentálását.

Az izgalmas világot Szakál Dorina tudományos munkatárs mutatta be: a bírálók az érzékszervi jellemzőkre adott pontszámokat tabletek segítségével továbbíthatják a vizsgálatvezetőnek, aki a központi számítógépen összegyűjtve az adatokat, elemzi és értékeli azokat. A tesztek során lehetőség van minőségi- és mennyiségi leíró módszerek és különbségvizsgálati módszerek alkalmazására, termékhibák elemzésére, a minőségük nyomon követésére, benchmarkingra és fogyasztói preferenciavizsgálatok elvégzésére, ételekben és italokban egyaránt.

A kar tankonyhájában összeállított innovatív (pl. allergénektől mentes) receptek alapján készült különböző ételek, hallgatók által kifejlesztett italok (pl. az egyetem söre), partneri együttműködésekből származó élelmiszerek (pl. kávé, komló) érzékszervi analizálását is tervezik a jövőben. Emellett fogyasztói szokások, az éttermi környezetben fellelhető befolyásoló tényezők, így a megvilágítás, színek, zene és illat elemzésére is készen állnak a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Fotó: Zirig Árpád/gusto.hu