Menő étlappal újít Magyarország első székely gourmet étterme

2021. 11. 17., 15:14
Gasztrohírek
9376
By Gusto

2020 októberében nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában Magyarország első székely gourmet étterme, a SZÉK. Ezzel megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi térképre.

A konyhában használt alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik.

A hiánypótló étterem séfje, Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette, most újragondolta az étlapot.

Fehérboros töltött káposzta, füstölt libamell szeletekkel

A korábban Erdélyben is dolgozó séf Kövi Pál egykori profi labdarúgó, a Four Seasons egyik tulajdonosa és nagy erdélyi konyharajongó receptjeiből ihletet merítve alkotta meg a menüsört. A menüsor tervezésében partnere volt az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia is.

Pácolt csirkemell filé, sült diókéreggel, vörösboros zöldséges lencsékkel

Az étlap egyik legkülönlegesebb eleme a korpacibere leves túrógaluskával, ami egy speciális, de nagyon eredeti savanyítási eljárással készül teljesen természetes úton. 

Az étteremben olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhatunk advent időszakában, mint a burduf körözött puliszka lángossal, a fehérboros töltött káposzta, a gulyás vetrece vagy a pisztrángfilé, amit tárkonyos burgonya salátával tálalnak.

Burduf Körözött, puliszka lángossal

Réti Sebestyén a desszertválogatásra is gondosan ügyelt: a vendégek céklás csokoládékrémből, szilvás pitéből és tökmagfagylaltból választhatnak.

Túrógombóc, édes tejföllel, tökmag fagylalttal

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

Képek forrása: SZÉK