Nyitott főzdék napja: lássuk, hogy készül a sör!

2024. 05. 22., 10:00
Gasztrohírek
3111
By Gusto

Május 25-én, szombaton újra országos program keretében megnyílnak a magyar kisüzemi főzdék. A kezdeményezés célja, hogy egyenesen a forráshoz vigyék a sörszerető, illetve a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Az Őrségben működő, ŐriBird Sörfőzdében interaktív workshop keretében mutatják meg, hogyan készíthető el otthon az egyik legnépszerűbb termékük. Csempeszkopácson, a Krenner Beernél nem csak a sörfőzde lesz nyitott, de felelevenedik majd a középkori vásárok hangulata is. A Vaskakas Sörfőzde Győrújbaráton ingyenes főzdetúrákat tart, Pannonhalmán pedig a Pannonhalmi Szent Orbán Borpiknik részeként, a Főapátság arborétumából indul a program.Balatonföldváron, a Helka Sörfőzdében vadonatúj söröket mutatnak be, Cecén pedig az egyik legmodernebb hazai sörüzemet nézhetik meg a vendégek. A Pécsi Sörfőzdénél pizzákat sütnek a sörök mellé, és három különlegesség is kóstolható lesz: a Szalon Tiszta Malátás sör, a Pécsi IPA és a Szűretlen Szalon is.

Hatvanban a Nyitott Főzdék Napja főzdeavatót hoz: nyitóbulit tart a Csupor Craft Beer, Ózdon a Bolyki Serházban két új, tavaszi tétellel is megismerkedhetnek a látogatók, míg Miskolcon, a Gyertyánosnál pedig az is kiderül, hogyan készül a pilseni víz.Tokajban, a BAZ Beernél négy főzdetúra is indul, Hajdúböszörményben, a Hajdú Serháznál a házigazdák elmondják, hogyan készítettek saját árpából malátát, és miként főztek belőle märzen típusú sört, emellett pedig a Hajdúsági Múzeum kiállítása is megtekinthető lesz.

Békésszentandráson félóránként indulnak üzemlátogatások szombaton, a sörökön kívül pedig hopszódát is kortyolhatnak a látogatók.

A fővárosban három főzde készül programmal a Nyitott Főzdék Napjára. Az újpesti First Craft Beer többek között sajt-, rum és sörkóstolót rendez. Kőbányán, a Monyo Brewing óránként indít üzembejárást, melyek előtt vagy után vadonatúj, kisszériás söreik is kóstolhatók lesznek. A Horizont Brewingnél a túrákon kívül premier, különleges akciók és beerpong is lesz.Idén a Nyitott Főzdék Napja kiemelt témája a „sör és a fűszer”, a különféle fűszerek használata ugyanis évszázadok óta végigkíséri a sörfőzés történetét. A rendezvény napján a www.nyitottfozdek.hu oldalon szavazhatunk kedvenc fűszeres sörünkre, ahol megtalálható a részletes program, illetve térképen is böngészhető a helyszínek listája.