Új szakmai díj a vidéki gasztronómiának
A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület már több mint tíz éve fordít fokozott figyelmet a vidéki gasztronómia meghatározó képviselőinek, termelői közösségeinek, oktatási intézményeinek támogatására, valamint a hazai és határon túli együttműködések megerősítése.
Ruprecht László, az egyesület elnöke kiemelte, a turizmus és vendéglátás, mint iparág, szerepet játszik egy ország gazdasági és társadalmi fejlődésében, hiszen „alulról építkezve nemcsak a benne dolgozókra van közvetlen hatása, hanem a hozzá kapcsolódó szakemberek és közösségek mellett a társadalom azon szereplőinek is jövőképet tud mutatni, akik esetleg valamilyen testi fogyatékkal vagy gyermekvédelmi szakellátásban élnek.”
A SVÉT szívügye a vidéki vendéglátó és turisztikai szektor hosszútávú fenntarthatósága, és ezzel együtt minden olyan törekvés, amely segít felhívni a közönség figyelmét a hazai, vagy akár határon túli szakemberek kiemelkedő munkájára. Partnerükkel, a Toyota Sakurával karöltve megalapították a Sakura-díjat, mellyel a szegmens kimagasló teljesítményeit szeretnék elismerni egy, két, vagy három cseresznyevirággal.
A díjátadón, amelyen Ono Hikariko japán nagykövet asszony is tiszteletét tette, megtudtuk, hogy ez nem csak egy lista a sok közül, hanem olyan közösségi platform, ami tapasztalatcserére sarkall és példamutató lehetőséget ad szakmai közösségek kiépítésére határon innen és túl.
1. Szociális gondoskodásban elért értékteremtő kategória
Liszek Zsuzsanna (oktató, szakács-pincér osztályfőnök), Nyitott Ajtó Baptista Szakképző, Miskolc
Szimbiózis Alapítvány, Miskolc
Hatpöttyös étterem, Székesfehérvár
2. A szakmai oktatásban elért kimagasló munkáért alapított díj
Kocsonya Kálmán, szakmai igazgató-helyettes, Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola
Adamek Balázs konyhafőnök, Diófa étterem, Székesfehérvár
Rákóczy László, gyakorlati oktatásvezető, soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium
3.Termelői közösségek, kiváló minőségű hazai nyersanyagokat népszerűsítő egyesületek
Tudatos Zöldségkosár közösség, MyFarm Gazda Alapítvány, Harta
Falusi kosár, Csongrád-Bokros
Somogyi Helyi Termék Egyesület, Porrog
Szent László Szarvasgomba Lovagrend
Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület, Mátészalka
4. Határon túli éttermek, közösség építő személyek
Villa Rosa étterem, Dunaszerdahely – 1 virág
Schwarz bisztró, Székelyudvarhely – 2 virág
Jovanovic Daniel, rendezvényszervező, őstermelő, Óbecse
5. Étterem háttérgazdasággal kategória:
Natura Hill Zebegény – 2 virág
Graefl Major, Kétútköz, Poroszló – 1 virág
Pipacs étterem, Eger- Almár – 1 virág
Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves – 1 virág
6. Étterem pékséggel kategória:
Erhardt Étterem és Panzió, Sopron – 1 virág
Panificio il Basilico étterem, Szentendre – 1 virág
PalKonyha Panzió Speiz Pékműhely, Palkonya – 1 virág
7. Étterem Kategória:
3 Sakura-virág
Platán Gourmet étterem, Tata
2 Sakura-virág
Öreg Prés étterem, Mór
Rutin étterem, Budaörs
Platán bisztró, Tata
Iszkor, Mályinka
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Sauska48 étterem, Villány
Góré étterem, Kisharsány
Botanica étterem, Dánszentmiklós
Macok bisztró, Eger
67Sigma étterem, Székesfehérvár
Hosszú Tányér gourmet-ház, Hosszúhetény
Lokal47 étterem és borbár, Kéthely
Bobajka étterem és kávézó, Tarcal
Clarisse étterem, Tura
Sparhelt Bistro , Balatonfüred
Anyukám mondta, Encs
Gusto13 Bistro & Delicate, Veszprém
Noon Restaurant & Lounge by Lua Resort, Balatonfüred
IKON Restaurant & Lounge, Debrecen
Villa Kabala étterem, Szigliget
Mandula étterem & borbár, Villány
Kistücsök food & room, Balatonszemes
Kistücsök Séfszoba, Balatonszemes
Csopaki Resti by Laurel, Csopak
Pajta étterem, Őriszentpéter
1 Sakura-virág
Füge étterem, Biatorbágy
Rév Csárda étterem, Érsekcsanád
Végállomás bistro & wine, Miskolc
LaMareda étterem, Győr
Hibiscus étterem by Jankovich Hotel, Rácalmás
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
Rosinante Fogadó, Szigetmonostor
Páskom1802 gasztroműhely, Lajoskomárom
Sulyom Tájétterem, Sarud
Mi a kő étterem, Köveskál
Az öreg tölgy bisztró, Cserépfalu
Horgonyzó kisvendéglő, Tiszalök
Trakta étterem by Nomád, Noszvaj
Fotó: Zirig Árpád/gusto.hu