Új szakmai díj a vidéki gasztronómiának

2024. 04. 08., 13:20
Gasztrohírek
5493

A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület már több mint tíz éve fordít fokozott figyelmet a vidéki gasztronómia meghatározó képviselőinek, termelői közösségeinek, oktatási intézményeinek támogatására, valamint a hazai és határon túli együttműködések megerősítése.

Ruprecht László, az egyesület elnöke kiemelte, a turizmus és vendéglátás, mint iparág, szerepet játszik egy ország gazdasági és társadalmi fejlődésében, hiszen „alulról építkezve nemcsak a benne dolgozókra van közvetlen hatása, hanem a hozzá kapcsolódó szakemberek és közösségek mellett a társadalom azon szereplőinek is jövőképet tud mutatni, akik esetleg valamilyen testi fogyatékkal vagy gyermekvédelmi szakellátásban élnek.”

A SVÉT szívügye a vidéki vendéglátó és turisztikai szektor hosszútávú fenntarthatósága, és ezzel együtt minden olyan törekvés, amely segít felhívni a közönség figyelmét a hazai, vagy akár határon túli szakemberek kiemelkedő munkájára. Partnerükkel, a Toyota Sakurával karöltve megalapították a Sakura-díjat, mellyel a szegmens kimagasló teljesítményeit szeretnék elismerni egy, két, vagy három cseresznyevirággal.

A díjátadón, amelyen Ono Hikariko japán nagykövet asszony is tiszteletét tette, megtudtuk, hogy ez nem csak egy lista a sok közül, hanem olyan közösségi platform, ami tapasztalatcserére sarkall és példamutató lehetőséget ad szakmai közösségek kiépítésére határon innen és túl.

 

1. Szociális gondoskodásban elért értékteremtő kategória

Liszek Zsuzsanna (oktató, szakács-pincér osztályfőnök), Nyitott Ajtó Baptista Szakképző, Miskolc

Szimbiózis Alapítvány, Miskolc

Hatpöttyös étterem, Székesfehérvár

2. A szakmai oktatásban elért kimagasló munkáért alapított díj

Kocsonya Kálmán, szakmai igazgató-helyettes, Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola

Adamek Balázs konyhafőnök, Diófa étterem, Székesfehérvár

Rákóczy László, gyakorlati oktatásvezető, soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium            

3.Termelői közösségek, kiváló minőségű hazai nyersanyagokat népszerűsítő egyesületek

Tudatos Zöldségkosár közösség, MyFarm Gazda Alapítvány, Harta

Falusi kosár, Csongrád-Bokros

Somogyi Helyi Termék Egyesület, Porrog

Szent László Szarvasgomba Lovagrend

Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület, Mátészalka

4. Határon túli éttermek, közösség építő személyek

Villa Rosa étterem, Dunaszerdahely – 1 virág

Schwarz bisztró, Székelyudvarhely – 2 virág

Jovanovic Daniel, rendezvényszervező, őstermelő, Óbecse

5. Étterem háttérgazdasággal kategória:

Natura Hill Zebegény – 2 virág

Graefl Major, Kétútköz, Poroszló – 1 virág

Pipacs étterem, Eger- Almár – 1 virág

Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves – 1 virág

6. Étterem pékséggel kategória:

Erhardt Étterem és Panzió, Sopron – 1 virág

Panificio il Basilico étterem, Szentendre – 1 virág

PalKonyha Panzió Speiz Pékműhely, Palkonya – 1 virág

7. Étterem Kategória:

3 Sakura-virág

Platán Gourmet étterem, Tata

2 Sakura-virág

Öreg Prés étterem, Mór

Rutin étterem, Budaörs

Platán bisztró, Tata

Iszkor, Mályinka

Alkimista Kulináris Műhely, Szeged

Sauska48 étterem, Villány

Góré étterem, Kisharsány

Botanica étterem, Dánszentmiklós

Macok bisztró, Eger

67Sigma étterem, Székesfehérvár

Hosszú Tányér gourmet-ház, Hosszúhetény

Lokal47 étterem és borbár, Kéthely

Bobajka étterem és kávézó, Tarcal

Clarisse étterem, Tura

Sparhelt Bistro , Balatonfüred

Anyukám mondta, Encs

Gusto13 Bistro & Delicate, Veszprém

Noon Restaurant & Lounge by Lua Resort, Balatonfüred

IKON Restaurant & Lounge, Debrecen

Villa Kabala étterem, Szigliget

Mandula étterem & borbár, Villány

Kistücsök food & room, Balatonszemes

Kistücsök Séfszoba, Balatonszemes

Csopaki Resti by Laurel, Csopak

Pajta étterem, Őriszentpéter

1 Sakura-virág

Füge étterem, Biatorbágy

Rév Csárda étterem, Érsekcsanád

Végállomás bistro & wine, Miskolc

LaMareda étterem, Győr

Hibiscus étterem by Jankovich Hotel, Rácalmás

A Konyhám Stúdió 365, Fonyód

Rosinante Fogadó, Szigetmonostor

Páskom1802 gasztroműhely, Lajoskomárom

Sulyom Tájétterem, Sarud

Mi a kő étterem, Köveskál

Az öreg tölgy bisztró, Cserépfalu

Horgonyzó kisvendéglő, Tiszalök

Trakta étterem by Nomád, Noszvaj

Fotó: Zirig Árpád/gusto.hu