Tökmagos lett az év fagyija

2024. 05. 25., 16:00
Gasztrohírek
2778
By Gusto

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte az Év Fagylaltja versenyt.

A versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat Kecskeméten, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. A város tiszteletére egy új sárgabarackos kategóriát is hirdetett az Ipartestület.

Idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 nevezése érkezett. A versenyzők kreativitása határtalan volt: a pikánsan ízesített sárgabarack fagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:

TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor / A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő / Promenád Kávéház, Balatongyörök

Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs / Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

„M”- Mentes kategória

Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna / Vanília & Gelarto, Nagykőrös

Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes / Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland / Krém Cukrászda, Székesfehérvár

Sárgabarack kategória

Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.

Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor / Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc / m-Gel Hungary Kft., Budapest

Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs / Mester Étterem és Cukrászda, Marcali

„C” kategória

Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László / Békás Kft., Budapest

Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert / König-Units Kft., Üllő

Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL / Rétfalvi Attila Master Martini Kft., Budapest

„C/M-Mentes” kategória

Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM)

Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána / m-Gel Hungary Kft., Budapest

Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András / m-Gel Hungary Kft., Budapest

Különdíjak:

Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert / König-Units Kft., Üllő

Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor / A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes / Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs / Mester Étterem és Cukrászda, Marcali

A képek forrása: Magyar Cukrász Ipartestület facebook