Tökmagos lett az év fagyija
A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte az Év Fagylaltja versenyt.
A versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat Kecskeméten, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. A város tiszteletére egy új sárgabarackos kategóriát is hirdetett az Ipartestület.
Idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 nevezése érkezett. A versenyzők kreativitása határtalan volt: a pikánsan ízesített sárgabarack fagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor / A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő / Promenád Kávéház, Balatongyörök
Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs / Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
„M”- Mentes kategória
Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna / Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes / Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland / Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Sárgabarack kategória
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor / Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc / m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs / Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
„C” kategória
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László / Békás Kft., Budapest
Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert / König-Units Kft., Üllő
Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL / Rétfalvi Attila Master Martini Kft., Budapest
„C/M-Mentes” kategória
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM)
Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána / m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András / m-Gel Hungary Kft., Budapest
Különdíjak:
Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert / König-Units Kft., Üllő
Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor / A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes / Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs / Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
A képek forrása: Magyar Cukrász Ipartestület facebook