Végleg bezár Budapest egyik kultikus étterme

2021. 11. 26., 17:08
Gasztrohírek
8960
By Gusto

„A hír igaz, elfáradtunk, és bezárjuk az éttermet, meghoztuk ezt a döntést” - mondta Ádám Csaba a Magyar Konyha Online kérdésére, de nem kívánta továbbiakban kommentálni az információt.

Az Olimpia december 31-én zárja be a kapuit. Szomorúak vagyunk, mert mi is sokat látogattuk ezt a fantasztikus műintézményt, amit anno Takács Lajos keltett életre.

Az Olimpia étterem rövid idő alatt fogalommá vált Budapest gasztronómiai beavatottjainak körében. Nem az elhelyezkedés, a külcsín vagy a dizájn miatt, hanem azért, mert itt biztosan csak az került a tányérra, ami frissesség és minőség tekintetben méltó volt arra, hogy szerepeljen az étlapot helyettesítő, krétával írt táblán. 

Annak idején többek között ezt írtuk róla:

Az ember egy idő után úgy érzi, szűkek azok a keretek, amelyeket mások mutatnak neki, mondja Takács Lajos. Az Olimpiát Csongrádi Csabával közösen nyitották meg a hetedik kerületben, az Alpár utcában. Nem a séf szülővárosának környékén, a Balatonnál, mert ott nehéz lenne ilyen konyhát vinni. 

Az, hogy az Olimpiában nincs étlap, a tavalyi nyitás óta köztudott, és rendszeres témát szolgáltat a gasztrobloggereknek és étteremkritikusoknak. „Az emberek nyolcvan százalékának nincs elképzelése arról, hogy mit akar enni, amikor betér egy étterembe. Étlap nélkül a séfnek nyílik alkalma arra, hogy megmutassa, mit akar. Ez nem a Váci utca, vagy az Andrássy út, ide szándékosan jönnek az emberek, nem csak beesnek” – mondja Takács Lajos. 

„A stafétát aztán Ádám Csaba vitte tovább, így továbbra is Budapest biztos gasztronómiai pontja volt, az étterem, ahol a saját stílusának megfelelően az ázsiai, japán konyhát, a hazai ízekkel és a klasszikus francia konyhával ötvözte. Ezután pedig ügyvezető séfként eggyel hátrébb is lépett, hogy fiatal szakácsok is megmutathassák a tehetségüket. A koronavírus azonban ennek a műhelymunkának alaposan betett” - olvasható a Magyar Konyhán. 

Itt a vége. Emléke örökké bennünk él.

Kép forrása: Olimpia facebook