Zebegénybe jön a Strekov 1075 borászat
Határon túl átívelő est vár a borok és a slow food kedvelőire: az ikonikus zebegényi Natura Hill étterem vendége a Garam-menti régió kiemelkedő borászata, a szlovákiai Strekov 1075 lesz.
A kürti pince elkötelezett a hagyományos bioborászati eljárások iránt. Mindössze 12 hektárt művelnek, jellemzően kárpátmedencei szőlőket, például olaszrizlinget, zöldveltelinit, kékoportót, kékfrankost és szentlőrincit.
Ezek mellet néhány újabb fajta is teret kap náluk: a dunaj, a devín és az alibernet is kiváló a spontán, hordós, illetve nyíltkádas stílusukhoz, amire jellemző a hosszú, kén hozzáadása nélküli seprőntartás és az élesztőhártya alatti erjesztés is.
A Strekov 1075 évente mindössze 20-30 ezer palackot készít. Tételeik különlegességét a klasszikus metódus mellett a Garam, a Duna és a Párizsi-mocsarak egyedi mikroklímája, és a felül löszös, ám mélyebben homokkőpadokos és mészeres talaj adja.
2024. március 14-én Sütő Zsolt borász Zebegénybe, a Natura Hill étterembe hozza tételeit, ahol Szilvási Mihály séffel közösen mutatják be az egymásra rímelő étel-ital párosításokat.
A menü:
Amuse bouche
- étel: sziki ponty, zöld eper, retek
- ital: Veltlín - zöldveltelini / alkoholmentes citromfüves uborkaecet
Előétel
- étel: sóska, alma, dió
- ital: Heion - olaszrizling / alkoholmentes zöld diós almakombucha
Leves
- étel: burgonya, hagyma, mazsola
- ital: furmint / alkoholmentes hagymatea
Főétel
- étel: charolais, cékla, meggy
- ital: Frankovka kékfrankos / alkoholmentes gombás, meggyes céklajuice
Desszert
- étel: cirok, répa, mandarin
- ital: Šupkáč olaszrizling / alkoholmentes répapezsgő
A vacsora kezdete 19.00, ára a borsorral együtt 29 ezer, alkoholmentes italokkal pedig 24 ezer forint.