Fergeteges borvacsorával ünnepelt a Horgonyzó

2024. 04. 02., 18:02
Gourmet
4238

Étteremből SVÉTterem.

Becsszó, a jövőben igyekszem elkerülni a szóvicceket, de ezt most muszáj. Mostantól így nevezem a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) mozgalomba felvett új tagokat. A régieket is.

Jelen esetben kénytelen vagyok kicsit csúsztatni. Mert a tiszalöki Horgonyzó sosem volt étterem, sokkal inkább kisvendéglő.

Ars poétikájuk valódi bátorságról árulkodik: „Nem félünk kisvendéglő lenni.” És erre nemcsak szellemisége, de a mérete is predesztinálja.

Ám amilyen kicsi, olyan nagyhírű. Kétszer kapta meg eddig a Michelin-ajánlást, amivel nem sok kisvendéglő dicsekedhet idehaza, és szerény homlokzatát számos további elismerés, plecsni díszíti.

Legutóbb a SVÉT elnöke, Ruprecht László saját kezűleg csavarozta fel a kis fehér táblácskát, amellyel szimbolikusan és konkrétan is tagjai sorába fogadta a Horgonyzót.

De Rupi (mindenki így hívja) nemcsak ebben a minőségében volt jelen. Ő volt a séf a fedélzeten, aki Áts Károly és Balla Géza boraihoz rittyentett fantáziadús fogásokat mangalicából, az állat farkától a füléig.

Na, de előre szaladtam. Időzzünk még el a Horgonyzó faborítású külsejénél, amely mellett simán elautózunk, ha nem jelez időben a GPS.

A tiny house-nál kívülről alig nagyobb építmény belesimul a tiszalöki üdülőtelep téli álomból ébredő távol-a-világ-zajától hangulatába.

Óriási képzelőerő és bátorság kellett ahhoz, hogy a tulajdonosok, Kecskés Andrea és Tamás az egykori fagyizóba, majd kocsmába belelássa azt a kulináris ékszerdobozt, amit pár év alatt közösen kifaragtak.

2020. áprilisban lettek a műintézmény boldog tulajdonosai, a covid sem tudta őket két vállra fektetni. A jelenlegi csöppnyi, fehérre festett faburkolatával hajóbelsőre hajazó vendégteret már ők építették a korábban nyitott terasz helyén.

A 2022-es, majd 2023-as Michelin-ajánlás Takács Attila konyhafőnök és Pataky Péter kreatív séf termékeny együttműködését dicséri.

Pataky neve a debreceni IKON étteremből lehet ismerős, de a tévéképernyőn is elég sokszor feltűnt ahhoz, hogy emlékezzünk rá. Az ország keleti felében több éttermet is inspirál szaktanácsaival, láthatóan elég eredményesen. Egyébként tősgyökeres tiszalöki, ahol sous-vide termékeket előállító húsüzemet is működtet.

„8 fogás, 2 borász, 1 séf, és egy számunkra nagyon fontos elismerés, azt hiszem, ez elég ok ma az ünneplésre.” Ezekkel a szavakkal nyitja meg Kecskés Andrea az estét. Azt is elmondja, hogy kezdettől fogva szeretnének a SVÉT értékteremtő közösségének tagjai lenni, és ez az álom végre valóra vált.

Áts Károlyt és Balla Gézát sem a borvacsora vendégeinek, sem az olvasóknak nem kell bemutatni.

Áts pincéje Tarcalon van, a szőlői Mád legjobb dűlőiben. Balla Géza Arad-hegyalján, a híres Ménesi borvidéken ’99 óta dolgozik azon, hogy a régió visszanyerje régi hírnevét.

Áts és Balla nyerő páros, ezeréves barátsággal a hátuk mögött kétszemélyes stand upot adnak elő, olykor a Muppet Show két öregje, Statler és Waldorf jut eszembe róluk. Nem csak nekem.

Húzzák egymást, anekdotáznak, Balla időnként túltolja a biciklit a borvacsora kereteit szétfeszítő eszmefuttatásaival, de a borai mindenkit kárpótolnak a túl alapos, túl szakmai részletekért.

Zongorázzuk végig az ételsort és a hozzájuk hangolt borokat. 

Barnavajas mangalicazsír, citrom, sziksófű és kovászos kenyér (Áts 2023-as Koranyár Cuvée és Balla 2023-as Rosé cuvée-je)

Az asztalnál többen eskü alatt vallják, hogy ez életük legfinomabb zsírosdeszkája. Nyáron valószínűleg Áts friss, gyümölcsöktől és virágoktól harsogó furmint-sárgamuskotály cuvée-jét kortyolnám hozzá, most azonban a súlyosabb-testesebb Balla Rosét érzem passzentosnak.

Mangalica ízelítő, szarvasgomba (Áts 2021 Nona Száraz Furmint)

A bor elég érett és zamatgazdag, úgyhogy pipec savaival izgalmasan bújócskázik a tányéron tobzódó kolbászkarikákkal, májassal, rilette-tel, balzsamecettel, szarvasgombás zellerkrémmel és a házi pácolású sonka szelettel.

Mangalica capipota, tárkony, alma, hollandi (Balla 2023-as Királyleányka-Sauvignon blanc cuvée)

A porhanyós mangalica lábszár és fej a tárkonyos-almás hollandi mártással leöntve kevésbé fotogén, viszont ízharmóniája többeknek könnyet csal a szemébe. A gyümölcsösre hangolt könnyed fehér cuvée-ről nem gondoltam volna, hogy testben és zamatban ilyen látványosan el tudja kísérni a fogást, de szerencsére nem kötöttem rá fogadásokat.

Mangalica pájsli derelye ropogós füllel (Áts 2022-es SUBA Száraz Cuvée)

A derelyébe rejtett mangalicatüdő kellemes savanykássága a habosított vajas pájsli szósz szintén savanykás ízével, de ugyanakkor krémes textúrájával itta magába a SUBA markánsabb aromáit. A fül kifogott rajtam, nekem inkább rágós volt, mintsem ropogós.

Mangalica pofa, karalábé, spenót, paprika (Balla 2020-as Kadarka Sziklabor)

Számomra az est egyik fénypontja. A tányér artisztikus remek, a paprika, spenót, karalábé állagban, ízben egymást energetizálták. A bor önmagában markáns, testes, tanninos, nem ilyen kadarkákhoz vagyunk itthon szokva. Az étel mellett a kadarka tanninjai lassan megszelídültek és halkan doromboltak. 

Mangalica szűz, oldalas, szilva, lilakáposzta, csicsóka (Balla 2021-es Kadarisszima (édes), Áts 2022-es cuvée)

A kétféle hús textúrája, szaftossága, a szilvalekváros pácban érlelt oldalas, az ízek között fel-felbukkanó édesség inspirálta, hogy a fogást két édesborral kísérjük végig. Mindkét bor önmagában nagy klasszikus: az Áts Cuvée fogalom, műfaji etalon, a Balla féle Kadarisszima pedig a Ménesi borvidéken anno híres kadarka aszú szellemét idézi meg.

A borok és a fogás között az összhang nem született meg. Úgy voltam vele, mint azzal a kórussal, ami csupa híres szólistából állt, mégsem hangzott jobban, mintha pár gyengébb képességű vokalistát is engedtek volna szóhoz, illetve hanghoz jutni.

Zempléni és bükki Sajtválogatás (Áts Szt. Tamás Száraz Furmint 2021, Balla Feketeleányka Sziklabor 2021)

Nekem a sajttál a mindenkori desszert, e tekintetben francia vagyok. A bükki és zempléni sajtok szikrázóan tiszta tejes és érlelt aromáikkal finoman rezonáltak mind a száraz furmintra, mind a feketeleánykára. Többszöri összekóstolás után arra jutottam, hogy a feketeleányka odaadóbban simul a sajtokhoz.

Madártej, körte, dió (Áts Tokaji Aszú 6 puttony 2017)

A körte és a diókrém érzéki izgalmat vitt a madártej vaníliájával való találkozásba. Pont. Soha nem értettem egyet azzal, amikor desszertbort desszert mellé kínálnak. Vagy az egyik, vagy a másik. A 6 puttonyos aszú számomra csak önmagában élvezhető, további édes ízek csak ronthatnak rajta.

Ahogy a költő mondja, az ünneplés már a tetőfokára hágott, amikor további két bónusz bor jelent meg a poharakban. 

Balla Géza 2020-as Grand Cuvée (60% feketeleányka, 20% cabernet franc, 20% syrah) a maga négy évével még bőven csikó bor, óriási tartalékai vannak. Valódi szépségét valószínűleg több éves palackos érlelés után bontakoztatja majd ki.

Áts Aszú Esszenciája feltette az estre a koronát. De hát volt is mit ünnepelni. 

Fotók: Zirig Árpád/gusto.hu

Utazásunkat a Toyota Sakura támogatta, a képen látható Corollával abszolváltuk az utat