Megvan az idei Év Strandétele

2018. 08. 13., 13:01
Gourmet
7334
By

Az Év Strandétele idén egy goffrisütőben készülő tócsni, a Gofcsi.

Az idei versenynek több újdonsága is volt. A díjat alapító Balatoni Kör úgy döntött, hogy Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz bisztrók) és Bezerics Dániel (Paletta bisztrók), akik a korábbi években rendre megnyerték a versenyt, ezúttal inkább a zsűriben vegyenek részt a gasztroújságíró zsűri mellett, így a Balatoni Kör tagjai idén nem indulhattak a versenyen.

Az erős mezőnyben az Év Strandétele díjat idén a Gofcsi fantázianevű goffrisütőben kisütött tócsni nyerte. Megálmodója, Szikra Gabi szerint a dödöllére is emlékeztet a tészta alap, ami az egyik legfontosabb hagyományos zalai-somogyi étel.

Kép forrása: Mudra László – We Love Balaton

1290 forintba kerül a két szelet újfajta krumplis gofri, rá tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül. Kacsapörc feltéttel is lehet kérni.

A Konyhám tavaly az év felfedezettje díjat hozta el a balatonfenyvesi strandra Tortizza nevű ételükkel. Idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak és terveik szerint télen Fonyódra költöznének A Téli Konyhám néven, amivel első ízben négy évszakos BeachFood hellyé válhatnak.

Idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek, de csodajó nyári ételük a görögdinnyés gazpacho, italválasztékuk is lehengerlő, koktél fronton saját kreációjuk a Bahama Marci mindent visz. Desszertjeiket sem szabad kihagyni. A színes székekkel már messziről kedvesen invitáló helyen garantált a chill out élmény, nemcsak szörfösöknek és fiataloknak, hanem családosoknak is.

Sorra nyílnak a minőség iránt elkötelezett új helyek a tóparton és már a retro, illetve nem újhullámos büfé kategóriából is döntőbe került egy hely, a balatonmáriai Fröccsterasz és Strandgrill Erika, akik az egyik legnagyobb strandklasszikust újragondoló Lángos nuggets-szal neveztek.

A legbiztatóbb fejlemény az, hogy ebben a kategóriában is érzékelhetően javul a kínálat, a büfék egy része már felismerte a megújulás szükségességét, ami nem szükségképp jelent újhullámos választékot, kommunikációt és arculatot, mert enélkül is lehet korrekt a strandvendéglátás, akár nagyüzemi méretekben is, sőt: ez esetben talán még inkább lehet saját készítésű alapanyagokkal, szószokkal és szigorú minőségi követelményekkel dolgozni.

Port burger (kép: facebook)

Balatonmárián a kikötőben két éve nyílt újhullámos bisztró, a Port Burger is döntőbe került, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal újragondolt TokDog nevű ételükkel. Az északi partról viszont csak a Mango Beach bisztró fért be idén a döntőbe. Inkább nívós bisztró konyha révén lettek kulthely a környéken.

Már évekkel ezelőtt úttörők voltak a györöki strand kínálatának megújításában. Az általuk nevezett omaha marhaszegyes baguett mézes mustárral lényegében pastrami és elképesztően finom, könnyű strandétel. Ha egyszer megkóstoltuk, másodszor is fogunk kérni. Ilyenkor sajnálja a zsűri, hogy nem adhatja több ételnek a fődíjat.

(forrás: Kardos Gábor, Balatoni Kör)