A biodinamikától a kajapornóig

2017. 11. 22., 09:00
Egyéb
10641
By

A tartalomból:

Meinklang: Biodinamika és magyar gyökerek

Nem emlékszem, hogy valaha találkoztam volna olyan osztrákkal, aki büszke lenne a magyar gyökereire, és ne elnyomná, hanem inkább ápolná ezt a kapcsolatot. De a Michlits családnak még csak nem is ez a legfurább vonása. Hanem az, hogy mindhárom gyerek otthon maradt, hogy együtt építsék föl a Meinklang farmot, hogy ma már biodinamikus elvek alapján visszaállítsák a természet egyensúlyát.

Erre utal a Meinklang név. Az M a családnév (Michlits) kezdőbetűje, hozzáragasztva a filozófiájukat kifejező Einklang (összecsengés, harmónia, összhang) szóval. (Kling)

Az ízek nem hazudnak: St. Andrea Wine & Gourmet Bar 

Egyszerű borbárnak indult, de túl jónak bizonyult a séf, így hamar kinőtte magát étteremmé. A St. Andrea Wine & Gourmet Bar pár év alatt felkerült a magyar csúcsgasztronómia térképére, a Michelin-ajánlás óta pedig már lopva a csillagok felé kacsintgat. Belekóstoltunk náluk az ősz ízeibe, de egy tányér erejéig még a nyári napfényt is megidéztük. A konyhát vezető Barna Ádámra vakon rábíztuk magunkat: nemcsak a dunai kavicsokat, de még az égő szivart is megettük, ha ő tette elénk. (Jankovics Márton)

Az állandóság öröme: Györgykovács Imre

Györgykovács Imrével a kétezer-nullanullás évek közepén találkoztam utoljára. Elmentem hozzá, beszélgettünk, végigkóstoltuk az aktuális évjáratot, kitűnő volt minden. A végén visszadugózta a frissiben bontott palackokat, berakta mindet egy kartonba, és kezembe nyomta a pakkot, mondván, otthon elmajszolgatom őket. Meghökkentő következménye lett később ennek. Már nem emlékszem, miért, de hetekig nem tudtam folytatni a Györgykovács-kóstolgatást. Amikor mégis, kis híján hanyatt estem.

A panellakásom konyhájában töltött mintegy két hónap nemhogy nem ártott meg a tételeknek, úgyszólván hasznukra volt. Tartották magukat, mint a vöcsök, frissek, színesek, élvezetesek, karakteresek voltak valamennyien. Azóta mikor szóba kerül a Somló és Györgykovács – meg-megesik –, mindig elmesélem ezt a tanulságos sztorit. (Gazda Albert)

Az ízlelés episztemológiája: Váncsa István 150. elmélkedése: a yonne-i recept

Egy hűvösen induló nyári napon vett a hentesnél egy egész disznófejet. Pontosabban két felet, de francba a részletekkel. A cél egyértelmű volt, tête de porc à la broche, disznófej nyárson, yonne-i recept. Yonne amúgy Franciaország legelmaradottabb, legszegényebb és legritkábban lakott megyéje, Yonne iránt senki se érdeklődik, csak Wildschwein úr, ő is csupán a nyárson sült disznófej miatt. Amely egyébként panírozva kerül a nyársra, úgyhogy elég érdekes képződmény lesz belőle, ha minden igaz. (Váncsa István)

Kajapornó: A gasztroszelfi nem új találmány 

A szelfihez hasonlóan ennek a műfajnak is megvannak a maga sok évszázados festészeti előzményei. Míg előbbi egyértelműen az önarckép hagyományain alapszik, utóbbi a csendélet szellemiségét viszi tovább a közösségi hálók korában (ezen élcelődik az IKEA egyik szellemes reklámja is, amely a kényszeres kajafotózás idegesítő és abszurd vonásait domborítja ki a kultúrtörténeti párhuzammal). A különbség csupán annyi, hogy az ínycsiklandó kajaképeket már nem az étkezőbe vagy a nappaliba, hanem az üzenőfalunkra aggatjuk ki, virtuális tárlatot építgetve megállíthatatlanul rohanó életünk öröklétbe kattintott keresztmetszeteiből. (Jankovics Márton)

Kubai képriport (Szilágyi Dániel)

Mit igyunk a pacalhoz? Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal

Ahány pacal, annyi bor és sör – természetesen. Régen a dolog egyszerűbb volt, mivel a pacal a „proliétel” kategóriájába ragadt, tehát egyértelmű volt a párosítás: prolipacalhoz prolisör dukál. De ennél azért bonyolultabb ma már a helyzet. Hogy mennyire, az kiderül az alábbi párosításokból.

Borajánló: Már a karácsony felé kacsintgatunk

Az itt következő tételek nemcsak borsos áruk, hanem főleg cizellált, artisztikus kidolgozásuk miatt jelenthetnek életre szóló élményt, elsősorban a hozzáértőknek, rajongóknak. 

Kurdi Sándor: Nincs két egyforma perc, nincs két egyforma bútor se

Bútorain látszik a gondoskodás és a belefektetett munka, ám igazán egyedivé az ötlet teszi mindet. Régi bútorok lényegülnek át, használati tárgyak kapnak új funkciót: a vastag vályogfalak mögött saját ötletekből lesz új valóság. (Zirig Árpád)

Cookbooks: Megnyílt Budapest első szakácskönyvesboltja

Megnyílt Budapest első könyvesboltja, ahol kizárólag szakácskönyvek vannak a polcon. Pár négyzetméteren szinte mindent megtalálunk, amit a kortárs gasztronómiai, cukrászati vagy épp barista-trendekről tudni érdemes – nem véletlen, hogy a magyar top éttermek 99 százaléka itt vásárol be magának. Fekete Antonio húsz évig szakács volt, ám egy ponton úgy érezte, így jobban tudja szolgálni a magyar gasztroforradalom ügyét. (Jankovics Márton)

Éget és csíp, de élvezzük: GaBko chili

A csípős élményeket keresőknek igazi megváltás az utóbbi évek chiliforradalma, amelynek Nagy Gábor, vagyis Gabko az egyik legismertebb hazai figurája. Nemcsak termeszt és remek szószokat készít, hanem a Nagymarosi Csípős Fesztivál szervezője is. (Zirig Árpád)

Ketten a lombban, mikor nyugalom van: Árnyas Dió Lombház

A teljesség felé: St. Andrea Wine & Sky Bar

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Weöres Sándor tétele végtelenül egyszerű és rendkívül bonyolult is egyben, kérdés, milyen magasra sikerült kapaszkodnia ezen a létrán a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet új vendéglátóhelyének, a St. Andrea Wine & Sky Barnak. (Grimm Balázs)