A tokaji pezsgőben van fantázia
Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő, Patricius Borház.
A több mint kétszáz éves épület volt a Falkenheim grófok, a jezsuiták, a Rákócziak, a Széchenyi-Faulkensteinek birtokában.
Ma a borvidék egyik legszebb kúriája, korszerű és természetbarát feldolgozóval a háttérben.
Elegáns száraz boraival és karakteres aszúival Tokaj-Hegyalja meghatározó pincészete.
Egy ideje pezsgőfronton is komolyan kell venni. Megkóstoltuk a Patricius 2014-es pezsgőjét.
Az alapanyagot, hárslevelűt, furmintot, sárgamuskotályt a vulkanikus-ásványos talajon 2014 október első felében szüretelték.
Az alapborokat 2015 áprilisában házasították, majd az egész palackban erjedt, illetve érlelődött másfél évig.
Intenzív habzás után apró, krémes struktúrát építő buborékok szaladnak a felszínre.
Gyümölcsössége dominál, de a mélyben a zöld alma, őszibarack, citrusfélék és hársméz mellett egyre több figyelmet harcol ki magának ásványossága.
A háttérben finoman szót kérnek az élesztős aromák is. Elegáns, nemes, és gyakorlatilag egy jobb prosecco áráért, 5000 forintért kínálják.
Amúgy egyre többen látnak fantáziát a tokaji pezsgőben. Sőt van olyan borkereskedő, aki a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne Tokajban erre a műfajra.
Radosevics Radován egy interjúban például így nyilatkozott: "Az ottani fajtákból főleg pezsgőt, habzóbort és természetesen az utánozhatatlan édeset készíteném.
Ahogy Kreinbacherék csinálták Somlón. Importáljanak Champagne-ból két borászt, ne féljenek tanulni technológiát a külföldiektől, az egyedi talaj és az alapanyag már megvan hozzá".