Berlinben kizárólag tökéletes kávét ittam

2017. 09. 05., 09:47
Egyéb
11026
By

Talán puszta szerencse, mégsem mondhatok mást: Berlinben kizárólag tökéletes kávét ittam.

A német fővárosban anyanyelvi szinten beszélik az újhullámos kávé nyelvét, amit a budapestiek még csak az utóbbi néhány évben kezdtek elsajátítani. Finom reggelit találni a speciality kávé mellé pedig szintén viccesen könnyű feladat volt.

Elmondom, hol érdemes indítani a napot. A most következő kávézókban és éttermekben összesen húsz euróval tartozunk majd a brunch elfogyasztása után. Persze, tudom, ez itthon nem kevés egy villásreggeliért két főre, de Berlinben jutányos árnak számít. És hát, egyszer élünk.

Populus café (Maybachufer 20, 12045)

A Landwehrkanal partján, a fákról lelógó papírdarvak és a bicikliutak mellett csendesen csörgedezik a jó kávé a Populusban.

A négyféle különleges szendvics közül mi az avokádós-goudás-ruccolás változatot szemeltük ki, mellé puha csokis kekszet és croissant-t fogyasztottunk. Americánót és cappucinót ittunk.

A szendvics friss volt, a latte art hibátlan, a mentazöld falak között könnyű és nyugodt volt a reggelünk.

Kaffeepur (Paul-Lincke-Ufer 44A, 10999)

Ebben az utcában nincs négyzetméter kávéillat nélkül, a mi kedvencünk mégis a Bar Kaffepur volt, amely nappal kávézó, éjjel kubai stílusú italbár: a különleges dél-amerikai hangulatot pedig haza is hozhattuk. 

Egy nagy tasak csokoládés aromájú brazil kávé 7,5 euróba fájt, az americanóért és a flat white-ért pedig összesen 5 eurót fizettünk, ami Berlinben kifejezetten olcsónak számít. 

Fraulein Wild (Dresdener Str. 13, 10999)

A Fraulein Wild egy igazi babaház. A pasztell falak között gyönyörű sütemények, torták és – sajnos csak dekor – macaronok várják a vendégeket, és fejedelmi villásreggelit szolgálnak föl.

Füstölt lazacot, rántottát és zöldségeket rendeltünk cappucinóval, illetve lekváros croissant-t friss gyümölcsökkel és americanóval. Igen, épp olyan finom volt, mint ahogy kinézett, és még 20 eurót sem fizettünk.

Isla Berlin (Hermannstraße 37, 12049)

Az enteriőr, amilyen minimalista, olyan utánozhatatlanul kreatív, kint és bent egyaránt. A letisztult kávézóban mentatea, brownie, és egészséges reggeli menük vártak minket: a lágytojásos, fekete babos pirítós és saláta mellé elfogyasztottuk szokásos cappucinónkat és americánónkat, és ezúttal sem kellett csalódnunk.

Figyelem: az Isla a helyiek körében is extrém népszerűségnek örvend, így, ha szeretnénk ülve étkezni, érdemes minél korábban érkeznünk.

Café im Literaturhaus – Wintergarten (Fasanenstraße 23, 10719)

Schiele is ugyanebben a csodálatos téli kertben reggelizett, amikor a die Aktion című berlini lapban rendszeresen publikált. Nyilván nem ugyanebből a menüből válogatott: rösztis, baconos tükörtojás a szokásos cappucinóval, illetve croissant, méz, lekvár és americano.

Talán a kávé kevésbé volt lehengerlő, mint a többi speciality helyen, azonban az étel, a borostyánnal befuttatott üvegház és a szökőkutas rózsakert maradandó nyomot hagyott bennünk.