Itt egy szuper tavaszváró recept

2018. 03. 06., 20:04
Egyéb
9722
By

Tudom, hogy az első tavaszi zöldségekre még várni kell, de az ember ilyenkor már nagyon vakarózik valami friss, könnyű fogásért — és hát a hócipője is tele van a káposztával meg a savanyúsággal.

Ennek jegyében tegnap a frissen sült kenyérbe aszalt gyümölcs és dió került, mellé pedig készült egy mediterrán ihletésű, rendhagyó télvégi saláta is.

Hozzávalók 4 főre

A kenyérhez

  • 330 g fehérliszt
  • 170 g pizzaliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 4 dl kézmeleg víz
  • 1 kis marék dió
  • 1 kis marék vegyes aszalt gyümölcs
  • + öntöttvas lábas a sütéshez (fedővel)

A salátához

  • 1 csomag (150 g) madársaláta
  • 2 érett avokádó
  • 2 Granny Smith zöldalma
  • 70 g apró baconkocka
  • 1 citrom
  • 1 kis csokor friss koriander
  • 100 g fűszeres keménysajt (pl. parmezán, érlelt juh- vagy kecskesajt)
  • olívaolaj
  • bors

A kenyérreceptet a férjemtől kölcsönöztem, aki nagyon otthonosan mozog a különböző tészták világában (értsd: kettőnk közül csak ő tud sütni). Ezt a fajta dagasztás nélküli tésztát viszont gyakorlatlan péktársaimnak is szeretettel ajánlom: bombabiztos, elronthatatlan recept, ráadásul kedvünkre variálható. A tésztát már előző este össze kell állítanunk, szóval nem árt némileg előre gondolkozni.

A lisztet, a sót és az élesztőt egy jó nagy tálba szórjuk, majd mehet bele a dió és az aszalt gyümölcsök is. Én vörösáfonyát, fekete mazsolát, apróra vágott aszalt szilvát és -barackot tettem bele, de mindenből csak pár szemet, mert a sok “töltelék” egyszerűen túl nehéz lenne a tésztának. (Jobb esetben csak a kenyér aljára süllyed az egész, rosszabb esetben a cipó meg sem kel.)

Mindent elkeverünk, majd szépen hozzáöntjük a vizet is. Kézzel jól összedolgozzuk, de gyúrni nem kell, sőt nem is lehet: ilyenkor még egy félig folyós, ultraragacsos masszánk van csak, de (a látszattal ellentétben) ezzel nincs semmi baj. A műanyag fóliával légmentesen lezárt a tálat egyszerűen ott hagyjuk a pulton, és legalább 12 óráig pihentetjük.

Másnapra a tisztességesen megkelt tészta már a fóliát feszegeti: ki is szabadítjuk gyorsan, és egy fakanállal óvatosan kikotorjuk az alaposan belisztezett deszkára vagy pultra. Vigyázva, hogy ne szakítsuk meg a tésztát, félbehajtjuk, majd cipó formára igazítjuk, úgy, hogy a hajtás alul legyen. Megszórjuk liszttel, beborítjuk egy tiszta konyharuhával, majd két óráig ismét felé se nézünk.

A stoppert viszont csak másfél órára állítsuk, mert az utolsó fél órában annyi dolgunk lesz, hogy 230 fokon beindítjuk a sütőt, és fedőstül betesszük az üres öntöttvas lábast melegedni (nem kell bele se zsiradék, se sütőpapír). Dögnehéz edényről van szó, a mosogatása pl. számomra felér egy lovagi erőpróbával, szerintem mégis megéri beszerezni egyet.

A legtöbb hús, pörkölt vagy leves isteni finoman — és gyakorlatilag nulla erőfeszítéssel — készíthető el benne; az óbudai piacon már pár ezer forintért kapunk ilyen edényt.

A saláta közben szinte percek alatt megvan, gyorsan összedobom, míg kel a kenyér. Serpenyőben kisütjük a bacont, majd leitatjuk a zsírját. A madársalátát én azért szeretem, mert könnyebb és zsengébb mint a hagyományos fejes saláta, ráadásul az íze sem annyira markáns — ebben a fogásban inkább az avokádó krémessége és a zöldalma fanyarsága dominál —, de ízlés szerint helyettesíthető akár más levélzöldséggel is.

Mindent megmosunk és megtisztítunk, majd az avokádót, az almát és a sajtot kis kockákra vágjuk. (A végén a saláta tetejére krumplihámozóval kanyaríthatunk néhány mutatós, hajszálvékony sajtforgácsot is, ha van kedvünk pepecselni). Borssal, friss korianderrel, citromlével és olivaolajjal ízesítjük, majd a végén beleforgatjuk a sült bacon kockákat is. Én a sajt és a bacon sóssága miatt külön már nem sózok, de kóstoljunk, és ízesítsünk kedvünk szerint.

Közben letelt a kelesztés utolsó fél órája is, így edényfogóval (!!) kivesszük a lábast a sütőből. Egy spatulával picit fellazítjuk a pultról az esetlegesen odaragadt kenyértésztát, majd fejjel lefelé kézzel óvatosan bezuttyantjuk a lábasba. Kicsit megrázogatjuk az edényt, hogy egyenletesen eloszoljon benne a massza, és 30 percre lefedve betesszük a sütőbe.

Ezután további 20 percig sütjük fedő nélkül, amíg szépen megpirul. A sütőből kikapva rögtön kiborítjuk a lábasból a kenyeret. A szeleteléssel várjunk, míg kicsit lehűl a cipónk, bár nehéz dolgunk lesz, mert a friss kenyér illatára az egész család kopogó szemű toportyánhadként somfordál a hátunk mögött.