Junibor és Gasztroünnep a Szent István téren
Harminchárom fiatal termelő borai kóstolhatók Magyarország csaknem mindegyik borvidékéről az 5. Junibor és Gasztroünnepen péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtti téren.
A háromnapos rendezvényen a Junibor összes tagjának borai kóstolhatók. A Juniborászok között vannak sokadik generációs termelők, akik borászcsaládba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermesztésbe és borászkodásba.
Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tetten érhető: a délutáni fogadóórák vendégei egy perc alatt beleolvadhatnak a borászok szakmázásába, és a kóstolást sem kell túl komolyan venni.
A Junibor és Gasztroünnepen szervezőként vesz részt a Szent István téri - csak a Juniborászok borait kínáló - DiVino Borbár, és számos gasztrokiállító is csatlakozott.
A Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy negyven év alatti borászokat tömörítsen meghívásos alapon: az új tagok felvételéről a tagok szavaznak minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja.