Kihirdették a Magyar Sajtok Versenyének győztesét

2017. 11. 02., 15:47
Egyéb
9673
By

Lezajlott az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja. A mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapította a Magyar Páholyt.

A Csíz sajtműhely Baracskai félkemény sajtja lett a Magyar Sajtok Versenyének győztese.

Ez egyben nevezése is a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére, ahol idén a három induló sajt arany-, ezüst- és bronzérmet nyert.

Íme a Magyar Sajtok Versenyének dobogósai:

1. Csíz sajtműhely - Baracskai félkemény sajt

A 10 kg-os aranysárga guriga egy kis sajtmanufaktúrában készül Baracskán, a Velencei-tótól néhány kilométerre. A Váli-völgyben legelő magyartarka tehenek zsíros tejéből előállított 4 hónapos érlelésű félkemény sajt. Az eredeti gouda formában elkészített precíz sajtkorong színében a napfény, ízében a gazdag legelők aromáját adja vissza. A kóstolás során a hajlékony, rugalmas sajttészta lágyan olvad, íze kellemesen édeskés, néha karamellára emlékeztet.

2. Tekeresvölgyi manufaktúra - Matuzsálem-14  

Saját, szabadtartású Magyar tarka tehén állományuk teljes teljéből készített, hosszú érlelésű, félkemény sajt. Matuzsálem típusú sajtjaikat legalább 12 hónapig érlelik pincében, gondosan kialakított körülmények között. Az érlelési idő során kialakuló természetes nemespenész réteg fedi a sajt kérgét.

3. Bükki Sajtmanufaktúra - Faszenes Tehénsajt

Lágy sajtkülönlegesség, melyet zsíros magyar tarka tejből készítenek, jellemzője a nemes penészes kéreg. Elsősorban sajttálakhoz ajánlják, friss ropogós kenyérrel, és kései szüretelésű borokkal alkot igazi ízharmóniát.

Közönségdíj: Tekeresvölgyi manufaktúra - Matuzsálem-14