A fűszer, amit csak gyűlölni vagy imádni lehet

2024. 05. 09., 09:00
Egyéb
3905
By Gusto

Kevés olyan megosztó fűszer van, mint a korianderzöld – kész szerencse, hogy úgyis csak a főzés végén kell az ételhez adni, így megkérdezhetjük a vendégeinket, hogy milyen génkészlettel rendelkeznek.

A zellerfélék családjába tartozó növény most kezd igazán szép lenni a kertben vagy a párkányra kitett cserépben – sokan messziről petrezselyemnek nézik, de az illata árulkodó. Az íze meg, hát… azt imádja valaki, vagy teljes szívből gyűlöli. Ennek viszont nem a finnyásság az oka, hanem a genetika: ami egyikünknek kellemes aroma, másnak erős szappaníz, de vannak olyanok, akiket véletlenül kettéharapott bogárra emlékeztet a koriander linalool nevű illóolaja. Talán ez az oka, hogy a latin Coriandrum sativum elnevezés is görög korisz, azaz poloska szóból ered.

Ahhoz, hogy jobban megismerjük az emberi test működését, ideálisak az ilyen növények, hisz segítségükkel a kutatók is pontosabb képet kaphatnak a szaglóreceptoraink, ízlelőbimbóink és az idegrendszerünk működéséről.

Közel-Keleten a koriander alapfűszer, ott az emberek csupán három százaléka idegenkedik tőle, míg az északibb régiókban ez a szám akár húsz-huszonegy százalék is lehet! Az izgalmas magyarázat az emberi genetikában rejlik: egy-egy vegyület ízét különböző személyek teljesen eltérőnek ítélhetik meg.

Akiknek a genomjában ott az OR6A2 gén variánsa, azok számára a koriander gyakorlatilag ehetetlen, mert a kedves kis fűszerben levő aldehid gyakorlatilag bekapcsolja a receptorvariánst, és bumm, máris a szappan- vagy a bogáríz dominálja az ételt.

Aki szereti, viszont ne habozzon, jól érzi magát magyar viszonyok között az egyéves, lágyszárú, emésztést segítő növény. Akár másfél méter magasra is megnőhet, érdekessége, hogy levelei a fejlődés során megváltoznak: a tőlevélrózsa hosszú nyelű, kerekded levelekből áll, a szár közepén viszont nyeles, szárnyasan szeldeltek, felül pedig sallangosak.

A magja is szeretett fűszer, de aromája teljesen más, mint a zöld részeké: nem véletlen, hogy savanyúságok, likőrök, sültek kedvelt ízesítője, mert korántsem olyan megosztó, mint a friss levél. Tudták, hogy a ginnek is kihagyhatatlan összetevője?

kép: Pixabay.com