Már Kínában is a Gustót olvassák

2017. 05. 11., 14:35
Egyéb
10782
By

Na jó, hogy olvassák, az azért túlzás. De nézegetik, az tény. És a képek alapján megbizonyosodhatnak róla, hogy Magyarországon is ébredezik a teakultúra. Erről beszélgettünk a tavaszi számban Tálos Gáborral, a Zhao Zhou teakereskedés tulajdonosával.

Fotó: Gusto / Nagy Balázs

Neki köszönhetjük, hogy a Gusto Kínába is eljutott, ugyanis Gábor épp teabeszerző körúton jár.

A Zhao Zhou teaműhelyben az ember önkéntelenül is ilyen kérdéseket tesz föl magának: Mi is a tea valójában? Miért iszunk teát? Mit ittunk eddig? Mi történik az emberrel, amikor öreg, több száz éves fák leveleiből készített teát iszik?

Épp aktuális, hogy felelevenítsünk egy részletet a beszélgetésünkből.

Fotó: Gusto / Nagy Balázs

A teákat személyesen szerzed be?

− Igen, pontosabban Galambos Péter barátommal járunk vissza Kínába. Kint az egyetemen ismerkedtünk meg, mindkettőnket mélyen megérintett az ázsiai kultúra, ez a közös bennünk, ezért lettünk barátok. Csak olyan teát veszünk meg, amit különlegesnek tartunk. Ami hat ránk.

Tálos Gábor (Fotó: Gusto / Nagy Balázs)

Vannak nagy nevek, híres teakészítő mesterek?

− Japánból egy 200 éve teakészítéssel foglalkozó családtól vásárolunk. Ott már kiforrott a teakészítés, kereskedés. Nepálban baráti a kapcsolatunk a teamesterrel, akitől beszerezzük a teát. Kína ebből a szempontból más. A termelők egy része inkább visszatartja az információt. Ha valaki elmondja, honnan szedi a csúcsminőségű leveleket, másnap megjelenik huszonhárom másik kínai, aki szintén onnan akar szüretelni. Ez leginkább Jünnan tartományban, a hegyekben van így.

Az ottani öreg teafákat ki birtokolja?

− Az államé a föld. A falusiaknak használati joguk van a teafákra. Megvan, hogy ki melyik fáról szedhet tealevelet. Ők döntik el, mikor, hányszor szüretelnek. 

Nem is kell a fákat gondozni vagy óvni?

− Nem különösebben, néha lekaszálják alóluk a magasra nőtt gazt. A 800-1000 éves fák azért körbe vannak kerítve.

Fotó: Gusto / Nagy Balázs

Van, hogy esetleg be akarnak csapni, hogy nem is olyan öreg az a fa, amelyről a levelek származnak?

− Péter elég jól ért hozzá, őt nem lehet becsapni. Meg tudja állapítani kóstolással, hogy idős-e a fa vagy sem. Mostanra mi is megtanultunk erre érzékenynek lenni. Csak úgy vásárolunk teákat, hogy előtte egyesével, nem keverve hatásaikat, megkóstoljuk őket.