Megvan az idei Magyarország tortája
A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották.
A verseny célja, hogy újításra ösztönözze a cukrászokat. Fontos, hogy a torta egészséges alapanyagokból készüljön, és hogy valamilyen módon köthető legyen Magyarországhoz.
A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által idén hetedik alkalommal meghirdetett versennyel azt szeretnék ösztönözni, hogy azok számára is készüljön jó minőségű sütemény, akik nem fogyaszthatnak cukrot. A cukormentes tortánál kiemelt szempont a szénhidráttartalom és a kalóriaérték is.
A Magyarország cukormentes tortája verseny élén végzett tortát a Nándori Cukrászda készítette. A Három kívánság nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes hab borítja.
A sajtótájékoztatón a Szent István-napi kenyeret is bemutatták. A Magyar Pékszövetség termékversenyén a szakmai zsűri döntése alapján a fehérkenyér kategória nyertese, egyben 2018. Szent István-napi kenyere a Várhegyi Deres lett.
A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.
Augusztus 20. alkalmából idén is három - a legjobb búza-, rozs- és innovatív kenyér - kategóriában hirdettek versenyt. A másik két kategória nyertesei a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozat megnyitóján, a Várkert Bazárban debütálnak augusztus 7-én.
A két tortát és a Szent István-napi kenyeret először augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni.
Az ország tortája korábbi győztesei:
- 2007 - Madártejtorta, Zila László (Zila Kávéház, Budapest): a baracklekvárral összetapasztott két tortalapra vaníliakrémet töltenek.
- 2008 - Szatmári szilvatorta, Zila László: a torta alapja aszalt szilvával és rummal készül.
- 2009 - Pándi meggytorta, Zila László: a friss meggy a tésztába és a töltelékbe is belekerül.
- 2010 - Szilvagombóc torta, Sulyán Pál és Sulyánné Benkő Katalin (Sulyán Cukrászda, Veresegyháza): a tortát a közkedvelt szilvás gombóc íze ihlette.
- 2011 - Kecskeméti barackos kölestorta, Zila László.
- 2012 - Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt (Koko Cukrásza, Veszprém).
- 2013 - Milotai mézes grillázstora, Bacskó Szilárd (Major Cukrászda, Budapest): kétféle krémmel és dióval készült torta.
- 2014 - Somlói revolúció, Damniczki Gyula Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár): mousse-tortaként újragondolt somlói galuska.
- 2015 - Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, Szó Gellért (G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján): az elnevezés az ízek ígéretes összhangjára utal.
- 2016 - Az Őrség zöld aranya, Szó Gellért: hagyományos eljárással készített tökmagolajjal, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés párizsi krém, hántolt ostya és tökmagpraliné felhasználásával készül.
- 2017 - Balatoni habos mogyoró, Vaslóczky Orsolya (Sugar! Design Cukrászda, Budapest): az elnevezés a balatoni térség jellegzetes gyümölcsére, a mogyoróra utal.
A cukormentes verseny győztesei:
- 2012 - Almatorta egressel, Zila László.
- 2013 - Ribizlihabos-almás réteges, Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest).
- 2014 - Csokis kaland, Nándori László.
- 2015 - Barackos buboréktorta, Vaslóczky Orsolya (Horváth Cukrászda, Budapest).
- 2016 - Áfonya hercegné tortája, Pechtol Zsolt (Tortavár Cukrászda, Budapest).
- 2017 - Pöttyös Panni, Varga Margit és Puszta Laura (Zazzi Cukrászda, Budapest).
(forrás: MTI)