Mentsük meg a balatoni szőlőket!

2017. 06. 27., 08:02
Egyéb
10389
By

A Balatoni KÖR, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció összefogott a balatoni szőlők megóvása érdekében. Nyílt felhívást intézték az érintett polgármesterekhez, amelyben a részletezett felsorolásra hivatkozva építési moratórium bevezetését kérvényezik.

Íme a nyílt felhívás:

Felhívás a Balaton északi partjának polgármestereihez

Tisztelt Polgármester Úr, 

Az elmúlt hónapokban részben társadalmi, részben éppen az Önök kezdeményezésére vita bontakozott ki az északi part szőlőinek állapotáról és a megmentésükkel kapcsolatos teendőkről.

A különböző helyszíneken lefolyt lakossági egyeztetéseken, pl. Paloznakon, Csopakon, Akaliban vagy az általunk szervezett Balatoni Konzíliumon egyetértettek a résztvevők a leglényegesebb pontokban:

(kép forrása: balaton.travel)

  • Az északi part tóra néző szőlői a balatoni kultúrtáj meghatározó arculati elemét jelentik.
  • A kizárólag szőlőszakmai szempontok alapján kialakított kataszteri pontszámítás szerint ezek az ország legértékesebb, átlagosan 333 pontot érő szőlőterületei.
  • A tó idegenforgalmának megújulása, időben a fürdőszezonon való túlterjesztése  elképzelhetetlen a szőlőművelés, borászat és gasztronómia megújulása nélkül.
  • Az északi part szőlőinek állapota siralmas: az utolsó összefüggő partmenti szőlőterületek kiöregedőben, eltűnőben vannak, jórészt elhanyagoltak. Tulajdonviszonyaik alkalmatlanok a gazdálkodásra.
  • A régió elenyésző mértékben vehette ki részét az EU szőlőtelepítési támogatásaiból. A támogatások zöme alacsony kataszteri értékű területekre került, amivel az ország egyébként is zsugorodó szőlőterületei tovább veszítettek értékükből.
  • A több évtizede zajló negatív folyamatokat az elmúlt két évben felerősítette a csökkenő betéti kamatok miatt kialakult ingatlanpiaci nyomás. Megállíthatatlanul zajlik az ál gazdasági épületek felhúzása, a szőlőket lakókocsi-parkká átalakító folyamat.
  • A szőlőterületek védelmét célzó Balaton-törvény, önkormányzati rendeletek és hegyközségi törvény hatását rontotta a földhivataloknál, kormányhivataloknál kialakult gyakorlat ill. az elmúlt két évben az itteni szőlőterületek jó 50%-ára vonatkozó, zártkerti szőlők kivágására bátorító, a törvényeket mintegy felülíró miniszteri rendelet.

Úgy ítéljük, hogy a balatoni táj visszafordíthatatlan megváltoztatása, a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező fordulat zajlik, amelyet csak sokoldalú helyzetfelméréssel, a vonatkozó jogszabályok harmóniájának megteremtésével, a jogalkalmazók szemléletének megváltoztatásával közös, az állam által is támogatott stratégia kialakításával lehet megváltoztatni.

Laposa Bence (kép forrása: drunkenkitchen.blog.hu / Pintér Árpád)

Tekintettel a rendkívüli módon felgyorsult folyamatokra és a teendők összetett, időigényes jellegére, javasoljuk, hogy kezdeményezzék az északi part külterületeire a Balaton-törvény felülvizsgálatának befejeztéig, ill a helyi szabályozásoknak az új helyzethez való alkalmazásáig építési moratórium bevezetését. Intézkedéseik során számíthatnak támogatásunkra és együttműködésünkre.

2017. június

Laposa Bence Balatoni KÖR

Kovács Tamás Csopaki Kódex

Gyukli Krisztián Rizling Generáció