Minden magyarra jut két szilvafa

2017. 09. 06., 08:06
Egyéb
10016
By

Állítólag. Meg mert a szilva (Prunus domestica) a legelterjedtebb gyümölcs széles e hazában.

Az ország gyümölcsfáinak egynegyedét teszik ki. Legtöbbjük kiskertekben hozza gyümölcsét, de még mindig akadnak nem emberi kéz által ültetett, vad szilvadzsungelek.

Őshazája a Földközi-tenger keleti medencéje vagy annak környéke. Nagy valószínűséggel Szíria, Irán, Örmény-, Török-, és Görögország népei termelték először.  A damaszkuszi szilva ma is fogalom. Még az is lehet, hogy azonos a mi Besztercei szilvánkkal.

A szilva hamar gyökeret vert Európában, eljutott Dél-Amerikába, de Argentínában is sokat termelnek belőle. A szilvatermés zömét mégis Európa adja. Annak ellenére, hogy nálunk minden állampolgárra jut kettő fa, a legnagyobb szilvatermelő állam mégis Románia.

Németország és Bulgária követi, utána jön csak Magyarország, de tetemes mennyiséget produkál Franciaország, Lengyelország, Olaszország, sőt az USA is.

"A kínai szimbolográfiában a szilva a szerelem, a bujaság, a feslettség jelképe. Ezért vigyáztak nagyon arra, hogy a hagyományos kínai kertekben a leányok ablaka ne nézzen szilvafára. Ilyen értelemben tehát az őszibarackkal ellentétes jelentésű gyümölcsfa, mert az épp a tisztaság, a szüzesség jelképe. Mindkét faj gyakori szereplése kínai, japán festményeken szimbolikus jelentésű" - írja Surányi Dezső Lyra Florae című nagyszerű könyvében.

Azt is tőle tudjuk, hogy: itthon "első írásos bizonyítékai a kora Árpád-korból származnak, mikor is a szilvások leginkább káposztáskertekben, tehát nyirkos fekvésben létesültek".

A rómaiak is sokat emlegetik. Ovidius „Átváltozások” című költeményében így ír róla: „… és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal.”

Az idehaza termelt szatmári, békési és besztercei közül állítólag a beszterceinek van a legnagyobb becsülete.

A legfrissebb tudományos kutatások szerint a szilva a legegészségesebb gyümölcs. Még az áfonyát is lekörözi. Káliumtartalma elé magas, a kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Vértisztító hatása miatt nélkülözhetetlen alkotóeleme az egészséges, tudatos táplálkozásnak. Ráadásul serkenti az emésztést. Aszalt formában ugyanolyan hatásos, mint frissen.

Lekvárnak, pálinkának sem utolsó, sőt első. Az első írásos emlékek a szilvát említik a gyümölcspálinkák közül, vagyis az első gyümölcs, amiből pálinkát főztek, valószínűleg a szilva volt. Ezért aztán nem csodálkozhatunk azon, hogy a szilvórium magának a pálinkának lett a szinonimája.

Az isteni, hagyományos szilvalekváron túl is van élet. Saly Noémi Spájz című könyvében nyit rá ablakot. Ilyen a szilva-lilahagyma kombó, az alma+szilva+paradicsom szentháromsága, illetve a szilva borókával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ismerje meg közelebbről a gyümölcsök királynőjét

Meggy nélkül nem megy

Magyarország a kajszibarack igazi hazája