Mit keres a syrah Somlón?

2017. 09. 29., 07:59
Egyéb
14732
By

Kreinbacher Syrah 2013

Gazda Albert: Azon is elmerengek, hogy lám: újvilági syrah-t szűrnek a Somlón.

Kling József: Újvilági párhuzam fel sem merül, és Hermitage vagy Côte-Rôtie nagy syrah-ira sem asszociálok.

Gazda

Mélyrubin szín, mintha lilás villanások is játszanának benne. Fiatal ez a bor. Illatában dettó. Bontás után, az első töltéskor kapásból orrba üt a bors. Mozdítani sem kell. Nincs syrah, amely ennél syrah-sabb lehetne.

Megforgatom óvatosan, látom a pohár falán, hogy lesz ebben anyag. A korty sima, letisztult, kerekforma. A vége felé kicsit fűt-csipked az alkohol, de nem agresszíven. Lecsengésében fanyarság üti fel fejét. Várom, hogy nyíljon, nyílogasson. Megteszi, igaz, nem sieti el.

Erdei gyümölcsök próbálnak kibontakozni orrban-szájban. A bors meghatározó marad, csak az árnyékában juthat szóhoz minden más. Arányos, igényesen elkészített, okosan formázott példány. Azon is elmerengek, hogy lám: újvilági syrah-t szűrnek a Somlón.

Aztán észbe kapok: téves a riasztás, itt nem hatalmas test, hömpölygés és haraphatóság jelzi az irányt. Inkább a koncentráció és a struktúra. Komplexitásból, színességből, meggyőző erőből épphogy többet szeretnék.

Tán azt sem bánnám, ha a nem múló utóízbéli fanyarkodáson igazítana az idő. A szellőzgetés e palack esetében nem tette, de hátha elvégzik a dolgukat a hónapok és az évek. A nagyborhoz méltó harmóniához ez még elengedhetetlen lenne.

Kling

Nem rajongok a syrah-ért. Ebben a borban viszont pont az fog meg, ahogy a talaj fölülírja a fajtajelleget. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem felismerhető a karaktere a feketeborsban, csokoládéban, feketeszederben. Dehogynem.

De újvilági párhuzam fel sem merül, és Hermitage vagy Côte-Rôtie nagy syrah-ira sem asszociálok. Hogy mit keres a syrah Somlón?

Annak idején legtöbben a fejüket fogták, amikor a tulajdonos személyes kedvencét meghonosította a hegyen. 2003-ban telepítette a francia klónt, most is láttam friss telepítést, 2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét.

A legnagyobb érv ellene, hogy bár nagy bor, a nagy vörösök közül nem emelkedik ki, míg egy somlói fehérborra bármilyen nemzetközi sorban felkapják a fejüket. Nem tudok igazságot tenni.

Csak azt tudom, hogy ez a bor messze több, mint puszta hóbort, Somló csak több lehet általa, nem kevesebb. A kamaszkoron már túl van, de még nagyon fiatal, sok a fa, de intelligens.

Egyedisége Somlónak köszönhetően az extrém ásványiságban fejeződik ki. Ilyen sós vörösbort talán még sosem ittam.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Interaktív lett Bott Frigyes legújabb bora

Az egyik legvagányabb furmint, amit valaha kóstoltunk

***

(Megjelent a GUSTO magazin 2017 / tavaszi számában)