Nagy buli lesz a Tavaszi Egri Borpiknik

2017. 05. 08., 08:25
Egyéb
10417
By

Az Egri borvidék három emblematikus pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok május 13-án közös tavasz- és borköszöntő piknikre, szlogenjük szerint „angyalok és bortündérek földjére” invitálja a borszerető közönséget.

A St. Andrea Szőlőbirtok idén harmadik alkalommal rendezi meg Napbor Ünnepét, a pincészet immár hagyományos zenei, gasztronómiai, kulturális minifesztiválját. Az eseményhez Dr. Lőrincz György kezdeményezésére idén a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok is csatlakozott, így a Tavaszi Egri Borpiknik névre keresztelt egész napos rendezvényen immár a borvidék három helyszínén ­három pincészet várja a vendégeket a borászok vezetésével.

A St. Andrea Szőlőbirtok Napbor Ünnepén a pincészet egerszalóki birtokközpontjában többek között lesz fehérbormesterkurzus Lőrincz György tolmácsolásában, de sommelier által vezetett interaktív kóstoló, óránként induló pincetúra, művészeti kiállítások és akusztikus koncertek is várják a látogatókat.

A gasztrosarokban az egri Macok Bisztró és a Senator-Ház ételkülönlegességei, Sík Péter sajtmester sajtjai és a Vergnano kávézó kínálata biztosítják a kulináris élvezeteket.

A Kovács Nimród Borászat a noszvaji Nyilasmár-dűlőben rendezett Battonage Majálissal csatlakozik az eseményhez. A lazítós, nyugalmasnak szánt program során a vendégek – akár Kovács Nimród kalauzolásával – megkóstolhatják a pincészet terroirjegyeket híven tükröző borait, miközben a körpanorámát élvezve pihenhetnek a borvidék egyik legszebb dűlőjében.

A nap folyamán megnyílik néhány palack Kovács Nimród muzeális borgyűjteményéből is. Az ezekért kapott pénzbeli adományokat a pincészet az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola számára ajánlja fel a zeneoktatás színvonalának erősítéséért.

Az alapítvány zenetanáraiból álló zenekar, a Snidero Quartett 17 órától ad jazzkoncertet. A Battonage Majális gasztronómiai partnere a noszvaji Nomád Hotel lesz: a kifinomult, mégis házias konyhájáról ismert gasztronómiai műhely a birtok boraihoz komponált falatokkal érkezik.

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot a bikavérkutatásairól ismert Csutorás Ferenc borász, Dr. Csernus Imre és Mészáros Péter a kivágásra ítélt, 100 éves egri érseki dűlő ültetvényének megteremtésére alapította 2009-ben a Nagy-Eged-heggyel szemben fekvő Almagyar-dombon. A 3,5 hektáros szőlőbirtokon 2014-ben nyílt meg az AÉS Borkemping és Venyige Spa, a Tavaszi Egri Borpiknik résztvevői itt, a szőlőtőkék közé telepített borteraszon.

Az ültetvények látványában gyönyörködve ismerkedhetnek a pincészet naturális boraival, s a hozzájuk kínált falatok mellett Csernus Imre Depresso márkanevű kávékülönlegességeit is megkóstolhatják. A vállalkozó kedvű vendégek pedig Csutorás Ferenc kalauzolásával Safari-buszos dűlőtúrán is felfedezhetik a környéket.