Találtunk ideális bort a szegfűgombához

2017. 06. 01., 08:52
Egyéb
11460
By

Van ez a projektünk a Trifflával, hogy megkeressük a gombák ideális borpárját. Most a szegfűgomba van soron, ontja a mező, a rét.

Szegfűgomba frissen a Trifflából

Ha leves

A szegfűgomba ideális levesbetét és fűszer, jobb, mint a tészta. Leveshez viszont nehéz bort találni. Ha valaki az alábbi receptet elkészíti és mégsem akar lemondani az étel-borpárosítás élvezetéről, akkor Csopak vagy Balatonfüred környéki fiatal, reduktív olaszrizlinget javasolnánk. Elég jók a savai, és passzol a szegfű törékeny struktúrájához. 

Mi ezt kóstoltuk hozzá: Jásdi Olaszrizling 2016

"Elegáns, üde, szép mezei virág illatú és harmonikus. Friss savaival egyensúlyban van a 12,5% alkoholtartalom."

Tavaszi zöldségleves szegfűvel

  • 10 dkg szegfűgomba alaposan megmosva
  • 10 dkg zöldbab
  • 1 szál újrépa
  • 1 szál új fehér répa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • paprikamag olaj

A hagymát és a zöldségeket (kivéve gomba és zöldbab) átpirítom az olajon, felöntöm annyi vízzel /alaplével hogy bőven ellepje, alacsony lángon addig főzöm, hogy a répák ressek legyenek (kb. 10 perc). A tojást kikeverem a finomra vágott petrezselyemmel, liszttel, csipetkéket csipkedek belőle, a levesbe dobom a gombával és a zöldbabbal együtt. Öt percig főzöm, paprikamag olajjal meglocsolva tálalom. (recept forrása: Triffla gombaszaküzlet)

Ha gombapaprikás

Mert a bor-étel párosításnál alapvetően két tényező számít. A struktúra és a fűszer. Ehhez a törékeny gombához nem illenek a testes borok, mert egyszerűen agyonnyomják.

A levesbetétnél pedig izgalmasabb szerepkör számára, ha gombapaprikásnak készítjük el, tarhonyával vagy nokedlivel.

A paprika miatt itt már a rozék, sillerek is játszanak. Amivel igazán jól működik szerintünk, az a Friza névre hallgató Rosé Gyöngyözőbor 2016-ból, az erdélyi Kárásztelek Pincészettől, a Bortársaság polcáról. Idézzük: „Eleven, kirobbanó illatú pinot noir rozé finom pezsgéssel a szájban. Epres, cseresznyés korty, végén kis kesernye.”

"A hagymát a zsiradékon közepes lángon aranybarnára pirítom, rádobom a fél centis szeletekre vágott gombát. Közepes lángon 5 percig pirítom, rászórom a paprikát, sózom, felöntöm egy kevés borral. Amikor elpárolog, újra felöntöm. 10-15 perc főzés elegendő. Ekkor paprikás esetén elkeverem a tejföllel." (forrás: Táfelspicc)

A szegfűgomba

Fű között terem. Legelőkön, réteken, mezőkön találjuk, de erdőszélen, erdei füves tisztásokon, kertekben is. Kora tavasztól késő őszig, többnyire igen nagy tömegben, seregesen terem, gyakran boszorkánykörben vagy hosszú, zegzugos vonalban.

Világos tejeskávé színű, halványbarnás, egyszínű, rugalmas húsú, kicsiny gomba. Fő ismertetőjele a jellegzetes illata és ritkán álló, halványbarnás lemezei.

Jóízű és feltűnően fűszeres, szegfűszegre emlékeztető illatú.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Megtaláltuk az ország legjobb gombaboltját

Amikor a hét bora találkozik a hónap gombájával

Soha ne fogyasszanak vadon szedett vagy ismeretlen forrásból származó gombát bevizsgáltatás nélkül!